Domov » Prehrana » Že poznaš prigrizek, ki ustavi hrepenenje po hrani?

Že poznaš prigrizek, ki ustavi hrepenenje po hrani?

Prehrana
Že poznaš prigrizek, ki ustavi hrepenenje po hrani?
📷 Pexels

Čudeži se dogajajo!

Tudi ti 24/7 nekaj grickaš in se niti ne spomniš, kdaj si nazadnje čutila lakoto? Kaj pa če ti povemo, da obstaja “čudežni” prigrizek, ki učinkovito ustavlja hrepenenja po hrani?

Živilo, ki ima to čarobno moč, so … orehi. Kdo bi si mislil, da lahko nekaj tako majhnega učinkuje na tako velik način!

V nedavni študiji, ki je bila objavljena v reviji Diabetes, Obesity and Metabolism, so raziskovalci pojasnili, da so v klinični raziskovalni center pripeljali 10 ljudi, ki so bili opredeljeni kot debeli. Udeleženci so sodelovali v dveh petdnevnih sejah, vsakodnevni vnos hrane pa je bil natančno nadzorovan.

V prvi petdnevni seji so nekaterim med udeležencem za zajtrk v smoothie dodali 48 g orehov (priporočen dnevni vnos), medtem ko so ostali udeleženci dobili smoothie s povsem enakimi sestavinami, le brez orehov. V drugi petdnevni seji pa so skupini zamenjali: tisti, ki so prvi teden uživali smoothie z orehi, so ga zdaj uživali brez njih in obratno.

Po prvi petdnevni seji so udeleženci opravili preiskave z magnetno resonanco, ki so pokazale aktivnost možganov ob prikazovanju različnih fotografij hrane: nekaj fotografij z nezdravo hrano, kot so burgerji in slaščice ter nekaj fotografij z zdravo hrano, kot sta sadje in zelenjava.

Raziskovalci so odkrili, da je bilo pri tistih, ki so uživali smoothie z orehi, območje možganov, ki nadzira impulze apetita, veliko bolj aktivno, ko so bile prikazane slike mamljivih, mastnih živil. Skupina, ki je uživala smoothie brez orehov pa je imela precej manj aktivne impulze apetita ob prikazu fotografij s hamburgerji, kar kaže na to, da bi veliko hitreje podlegli skušnjavi.

Znanstveniki so na podlagi rezultatov sklenili, da lahko uživanje orehov pri ljudeh poveča sposobnost upiranja nezdravim prigrizkom in jim omogoča, da delajo bolj razumne odločitve.

Ali veš, kateri so najboljši in najslabši oreščki za tvoje zdravje in kako narediš brezmlečni beljakovinski smoothie z javorjevim sirupom in orehi?