Želite shujšati do poletja? Naredite samo te 4 spremembe v svoji prehrani

Poletje se počasi približuje, z njim pa tudi želja, da se počutimo čim bolj samozavestno v svojih najljubših oblačilih za toplo vreme. Na srečo doseganje poletnega telesa ne vključuje ekstremnih ukrepov ali hitrih diet, ki bodo na koncu naredili več škode kot koristi. Pravzaprav lahko le nekaj preprostih prehranskih sprememb naredi čudeže za bolj vitko postavo.

1. Sladkane pijače zamenjajte za infuzirano vodo in nesladkane pijače

Sladke pijače, kot so gazirane pijače in sokovi, je potrebno zamenjati z bolj zdravimi alternativami. Tekoče kalorije se zelo hitro kopičijo in ne zagotavljajo nobenih dragocenih hranil. Namesto tega se raje odločite za infuzirane vode (limona + kumara ali jagoda + meta) in nesladkane čaje.

2. Namesto rafiniranih ogljikovih hidratov in predelanih prigrizkov izberite polnovredna živila, bogata z vlakninami

Poleg izbire pijače lahko med obrokom naredite še nekaj zdravih zamenjav. Zamenjava rafiniranih ogljikovih hidratov (bela moka, bel riž) in predelanih prigrizkov s polnovrednimi živili, bogatimi z vlakninami, je izjemno koristno ne le za splošno zdravje, ampak tudi za bolj vitko postavo. Zamenjava krompirjevega čipsa za pest mešanih oreščkov, zamenjava belega kruha s hranilno bogatimi polnozrnatimi žitaricami in pomakanje sesekljane zelenjave v humus ali guacamole za prigrizek lahko naredi ogromno razliko. Dodane vlaknine vam pomagajo, da se dlje časa počutite siti z vnosom manj kalorij.

3. Prednost dajte pustim beljakovinam

V vaše obroke vključite puste beljakovine za optimizacijo metabolizma in ohranjanje čiste mišične mase. Če pozabljate na beljakovine, se občutek sitosti po obroku skrajša, zaradi česar začnete posegati po prigrizkih. Če pa v svoje obroke vključite kakovostne vire beljakovin, kot so piščančje prsi na žaru, mastne ribe, tofu ali leča, boste ostali dlje časa občutili sitost. Kljub vsemu pa je potrebno biti pozoren na velikost porcij, da se izognete prekomernemu vnosu kalorij.

4. Začinite jedi z zelišči in začimbami, ki pospešujejo presnovo

V svoje obroke vključite zelišča in začimbe s termogenimi lastnostmi, da bo vaš metabolizem malo bolj pospešen. Začimbe, kot so kajenski poper, kurkuma, ingver ali cimet, dodajo ogromno okusa brez kalorij in lahko celo pomagajo zmanjšati željo po sladkorju. Ne glede na to, ali z začimbami potresete avokadov toast ali dodate kajenski poper ocvrtemu krompirčku, lahko ti okusni dodatki izboljšajo okus in presnovo.

Preberi si tudi:
5 najboljših sirov, ki ne ovirajo hujšanja - Modna.si

5 najboljših sirov, ki ne ovirajo hujšanja

Sir je verjetno eno najbolj priljubljenih živil in za to obstaja veliko tehtnih razlogov. Zaradi njegovega edinstvenega okusa in teksture, neskončnih možnosti uživanja in hranilne vrednosti je priljubljen…