2 z magnezijem bogati živili, ki ti pomagata hitreje zaspati (ne, banana ni ena od njiju)

Morda ste že poskusili številne načine, ki naj bi zagotovili dober spanec, od pitja zeliščnih čajev do sprostitvenih tehnik. Vendar pa je pogosto spregledan vidik higiene spanja hrana, ki jo jeste vsak dan. Izkazalo se je, da lahko vaša prehrana močno vpliva na vašo sposobnost, da zaspite in se ponoči ne zbujate. Čeprav obstaja določena hrana, ki se ji je pred spanjem bolje izogniti, obstajajo tudi številna živila, ki bi vam lahko pomagala bolje spati ponoči – zlasti tista, ki vsebujejo več magnezija.

Magnezij je lahko koristen za boljši spanec, ker poveča aktivnost nevrotransmiterja GABA, ki pomirja živčni sistem. Magnezij ima pomembno vlogo pri nastajanju melatonina – hormona, odgovornega za uravnavanje ciklov spanja in budnosti. Poleg tega magnezij pomaga pri sprostitvi mišic in zmanjševanju stresa, kar dodatno olajša miren spanec. Nekateri ljudje se zatečejo k dodatkom magnezija, da bi si zagotovili boljši spanec, vendar obstaja tudi veliko načinov, kako pridobiti magnezij neposredno iz hrane, ki jo jeste in med najboljša živila bogata z magnezijem sodijo oreščki in semena ter sladek krompir.

1. Oreščki in semena

2 z magnezijem bogati živili, ki ti pomagata hitreje zaspati (ne, banana ni ena od njiju)
RawPixel
Oreščki in semena vsebujejo aminokislino triptofan, ki je predhodnik serotonina in melatonina, ki prispevata k boljšemu spancu. Četrt skodelice mandljev zagotavlja približno 100 miligramov magnezija, medtem ko četrt skodelice bučnih semen ponuja približno 65 miligramov. Oreščki in semena prinašajo tudi številne druge koristi za celotno telo, vendar pa je zaradi njihove kalorične gostote potrebna previdnost, pri povečanju njihovega uživanja.

2. Sladek krompir

2 z magnezijem bogati živili, ki ti pomagata hitreje zaspati (ne, banana ni ena od njiju)
Freepik
Čeprav nikoli ni slab čas za uživanje sladkega krompirja, pa je še posebej dober za boljši spanec. En velik sladki krompir vsebuje približno 50 miligramov magnezija, poleg magnezija pa je sladek krompir bogat tudi s kalijem, ki spodbuja sprostitev in boljši spanec. V sladkem krompirju pa so tudi kompleksni ogljikovi hidrati, ki prispevajo k dolgotrajni sitosti in zmanjšajo verjetnost nočnega prebujanja zaradi lakote.

Preberi si tudi:
Kako lahko nočni spanec prepreči izpadanje tvojih las

Kako lahko nočni spanec prepreči izpadanje tvojih las

Spanje je nujno potrebno za zdravo telo in duha. Standardnih osem ur spanja ti lahko prinese veliko koristi. Na primer, krepi tvoj imunski sistem in omogoča lažji boj…