3 enostavni zajtrki za jutra, ko se počutiš napihnjeno

Si se zbudila z bolečinami v trebuhu ali pa se počutiš napihnjeno? Neprijeten občutek lahko preprosto odpraviš z zdravim in enostavnim zajtrkom, ki ne povzroča vnetij v telesu.

Spodaj ti predstavljamo tri hranilne zajtrke, za najboljši začetek dneva.

1. Ovseni kosmiči s sadjem

Vlaknine, ki jih pogosto najdemo v ovsenih kosmičih in drugih polnozrnatih živilih, lahko preprečijo in zmanjšajo napenjanje tako, da ohranjajo presnovo v teku. Vodo povlečejo v črevesje in z več tekočine naredijo odpadke mehkejše, s čimer se olajša prehajanje teh odpadkov. Ko smo zaprti, se počutimo napihnjeno, ko pa hodimo redno na blato, se plini ne kopičijo in jih namesto tega lažje izločimo.

Preberi si tudi:
Ovseni kosmiči: Kaj se zgodi s tvojim telesom, če jih uživaš vsak dan

Ovseni kosmiči: Kaj se zgodi s tvojim telesom, če jih uživaš vsak dan

Zajtrk je najpomembnejši obrok dneva in čudovite stvari se lahko zgodijo, če za zajtrk vsak dan uživaš ovsene kosmiče. Ta super žitarica je polna hranil, ki se skrivajo…

Če se zbudiš napihnjeno, je zelo priporočljivo uživanje polnozrnate ovsene kaše za zajtrk, koristno pa je tudi dodajanja sadja. Ovsena kaša vsebuje kombinacijo topnih vlaknin, ki privlačijo vodo, in netopnih vlaknin, ki pomagajo pri rednem odvajanju.

2. Parfait z grškim jogurtom

Uživanje več beljakovin je nujno za dolgotrajno energijo in preprečevanje prebavnih motenj. Začenjanje dneva z jogurtom in dodatkom sadja ali oreščkov, lahko pomiri bolečine v želodcu. Nikar pa ne pretiravaj s sadjem, kajti kljub temu, da vsebuje vlaknine, le-te v prevelikih količinah obremenijo prebavila, kar ne pomaga pri jutranji napihnjenosti.

Jutranja napihnjenost pa je včasih posledica tudi prehitrega uživanja večerje prejšnji dan. Torej, če hrane za večerjo nisi dovolj prežvečila ali pa si vmes pila velike koičine vode, s čimer si splakovala prebavne encime, lahko to povzroči napenjanje.

Granola in grški jogurt
Freepik

3. Ingverjev smoothie

Ingver je “sredstvo, ki pospešuje motiliteto” in “protivnetno živilo”, ki se bori proti prebavnim motnjam. Za še eno idejo za hiter in enostaven zajtrk, ki odpravlja kakršno koli napihnjenost, si pripravi smuti z ingverjem.

Lahko uporabiš malo sveže korenine ali pa ingver v prahu. Uporabi 1/2 do 1 čajne žličke dvakrat na dan, da dosežeš največje učinke. V smuti je priporočljivo dodati 1-2 zeleni listnati zelenjavi, kot je listnati ohrovt ali špinača in pa 1-2 barvita sadeža. Limona, pomaranča lai kivi so odlični za konkretno dozo vitamina C, za sladkobo pa dodaj mango ali banano.

Preberi si tudi:
Bananin ALI mangov smoothie: Kateri je boljši za hujšanje

Bananin ALI mangov smoothie: Kateri je boljši za hujšanje

Ko vstopimo v toplejše obdobje leta, se spremeni tudi hrana, po kateri hrepenimo. Še zlasti zajtrki so tisti obrok v dnevu, ki doživijo največjo preobrazbo. Tople kosmiče raje…