3 maščobe, ki ti pomagajo shujšati

Čas je, da ne mečemo vseh maščob v isti koš, ko govorimo o hujšanju. Nikakor ni res, da bi se morala odreči maščobam, če želiš izgubiti nekaj kilogramov. Maščobe, seveda mislimo zdrave, so zelo pomemben del naše vsakodnevne prehrane, zato naj bodo vsak dan tudi prisotne na naših krožnikih. Telesu pomagajo dati energijo, ki jo potrebuje za razvoj, podpirajo delovanje celic in igrajo pomembno vlogo pri absorpciji hranil.

Kot rečeno, niso vse maščobe zdrave maščobe, zato je zelo pomembno, da poznamo živila, ki vsebujejo mononenasičene in večkrat nenasičene maščobe, ki jih uživajmo vsak dan v zmernih količinah, saj nam še kako lahko pomagajo pri hujšanju.

Tri maščobe, ki ti pomagajo shujšati, ki ti pomagajo shujšati, so:

Olivno olje - Modna.si
Olivno olje (Foto: Pixabay)

1. Olivno olje

Olivno olje je izjemno pogosta sestavina v jedeh iz vseh vrst kuhinj – in odlična novica je, da je to ena najbolj zdravih maščob, ki jih lahko zaužijemo. Olivno olje vsebuje približno 75 % mononenasičenih maščob, za katere je znano, da zmanjšujejo raven slabih maščob v telesu. Vsebuje tudi antioksidanta oleuropein in oleocanthal, ki naj bi prispevala k izgubi teže, ker delujeta protivnetno.

Avokado - Modna.si
Avokado (Foto: RawPixel)

2. Avokado

Le kdo ne mara toasta z avokadom ali pa tortilj z guacamole pomako? Ne glede na to ali ga dodaš v solato, smoothie, zmečkaš v guacamole, ta priljubljeni sadež bi vsekakor moral biti reden del tvoje prehrane, če želiš povečati vnos zdravih maščob. Avokado je bogat z enkrat nenasičenimi maščobami, ki nudijo veliko kardiovaskularnih in prebavnih koristi pri hujšanju. Bogat je tudi z vitamini E, C in A, ki delujejo kot antioksidanti in ohranjajo telo zdravo. Lahko pa tudi pomaga pospešiti tvoj metabolizem: vsebnost vitamina C v avokadu se bori proti prostim radikalom, ki lahko upočasnijo presnovo.

Mandlji - Modna.si
Mandlji (Foto: Pixabay)

3. Mandlji

Ko gre za zdrav, hrustljav prigrizek, ni veliko boljše oziroma enostavnejše izbire od peščice oreščkov. Mandlji so ena najboljših izbir, ko gre za živilo, ki je hkrati hranljivo in te nasiti, polga pa ti beljakovine v njem pomagajo, da še naprej izgubljaš težo, ne da bi morala skrbeti za zdravstvene posledice čezmernega vnosa holesterola. Mandlji so tudi bogati z vlakninami za boljšo prebavo. Prav tako lahko podaljšajo občutek sitosti, da preprečijo prenajedanje med obroki.

Torej, maščobe niso nobeni bav-bav, saj z uživanjem pravih in v zmernih količinah svojemu telesu pomagaš pri izvajanju številnih ključnih funkcij – prav tako pa boš na dobri poti do želene teže.

Preberi si tudi:
5 protivnetnih sladic, ki ti pomagajo hujšati

5 protivnetnih sladic, ki ti pomagajo hujšati

Sladkarije in hujšanje resda, v večini primerov, ne gredo z roko v roki, ampak če pa izbereš prave, pa lahko izgubiš tudi kakšen kilogram. Ljudje smo, vsaj večina,…