5 najhujših napak, ki se jim izogni, če si želiš shujšati

Mnogo ljudi se sprašuje, zakaj ne shujšajo, čeprav sledijo strogemu prehranskemu režimu in telesni vadbi.

Eden od možnih razlogov je ta, da tisto, kar izgleda kot zdrava izbira, v resnici sploh ni. Številna živila in pijače vsebujejo skrite maščobe, sladkorje ali soli, vsaka med njimi pa bo otežila izgubo teže. Poleg praznih kalorij, pa si teh okusnih živil vedno želiš še več.

Hujšanje ni nobena znanstvena fantastika. Vrti se le okoli kalorij, ki jih vneseš v telo in tistih, ki jih pokuriš. Če poskušaš izbugiti nekaj teže ali bi le rada začela bolj zdravo živeti, potem ti v nadaljevanju razkrivamo 5 pogostih napak, ki te morda ovirajo pri hujšanju.

 

1. Misliš, da so vse solate dobre

Zelenjava je super izbira, brez dvoma. Vendar pa določene solate pogosto vsebujejo tudi druge sestavine, ki povečajo vnos kalorij. Cezarjeva solata na primer izgleda zelena in listnata, vendar pa je polna skritih maščob od slanine, parmezan sira in kremnega solatnega preliva. To pa sploh še ni vse, pogosto so ji za hrustljavost dodane kruhove kocke, ki so ocvrte. S cezarjevo solato torej zaužiješ kar 70% dnevne potrebe po maščobah za odraslega človeka.

Maščobe vsebujejo največ kalorij, sledi pa jim alkohol. Zato bodi previdna pri prelivih, omakah in živilih z visoko vsebnostjo maščob, saj lahko nizkokalorično jed spremenijo v kalorijsko bombo.

Opomba: Seveda niso vse maščobe slabe, nekatere ti celo pomagajo pri hujšanju in določene diete celo priporočajo povečan vnos maščob.

 

2. Ne uživaš hitre hrane, le “zdrave” prigrizke

Mnogo ljudi živi v zmoti, saj mislijo, da z raznimi kupljenimi müesliji in beljakovinskimi tablicami uživajo zdrave prigrizke. Čeprav na njih lahko piše, da so organski in zdravi, pa so pogosto zelo obdelani in visokokalorični.

Beljakovinske in müesli tablice sp narejene iz zdravih sestavin, kot so oves, oreščki in semena, vendar pa jih pogosto skupaj drži sladkor. Jogurt ter tablice iz suhega sadja in oreščkov lahko vsebujejo tudi do 4,6 žličke sladkorja.

Ko si boš naslednjič zaželela zdravega prigrizka, namesto že pripravljenih tablic raje pojej pest oreščkov in semen. Na ta način boš zaužila potrebne vitamine in minerale, izognila pa se nepotrebnemu sladkorju.

 

3. Naravna sladila so boljša od sladkorja

Vse bolj pridobivajo na priljubljenosti bolj zdrave oblike sladil, vendar pa te ne vsebujejo nobenih dodatnih hranil in nič manj kalorij. Dodajanje medu ali agavinega sirupa v hrano se ne razlikuje kaj dosti od dodajanja sladkorja. Morda je okus drugačen, vendar še vedno dodajaš neke vrste sladkor.

Ko si boš naslednjič zaželela nekaj posladkati, raje dodaj sadje (banana, mango, jabolka,…), saj vsebuje naravne sladkorje, poleg tega pa tudi vitamine in minerale.

Kako pa je s kavo? Namesto kravjega mleka v kavo dodaj sojino ali kokosovo, saj imata že po naravi slajši okus ali pa začni kavo sladkati le s pol žličke sladkorja, namesto s celo.

 

4. Vse na osnovi sadja je zagotovo zdravo

Sadni sokovi običajno vsebujejo le 25% sadja in zelo veliko sladkorja. Ko pa piješ 100% naravni sok, pa s tem ne zaužiješ vlaknin, ki se nahajajo v celem sadju in pomagajo telesu spoznati, da je sito.

Sadni smutiji so nekoliko boljši od sadnih sokov, vendar pa tudi ne najboljši. Pogosto jim za še boljši okus dodajajo sirupe in sladoled, s čimer pa jim zmanjšujejo prehransko vrednost.

Torej, ko se odločiš za hujšanje je najbolje uživati celo sadje oziroma smuti sama naredi doma, saj le tako točno veš, kaj dodaš v blender.

 

5. Napitki ne morejo imeti ogromno kalorij, kajne?

Če poskušaš shujšati, potem ti je zagotovo jasno, da so sladke brezalkoholne pijače strogo prepovedane. Mnogo ljudi pa se ne zaveda, koliko kalorij se skriva v alkoholnih pijačah. 2-decilitrški kozarec rdečega vina ima približno 150 kalorij in ker le redko kdo ostane le pri enem kozarcu, z dvema zaužiješ že skoraj pol glavnega obroka.

 

Zaključek

Pogosta napaka, ki jo ljudje delamo med hujšanjem je, da uživamo preveč kalorij. Pomembno je izbirata zdrava živila, poleg tega pa tudi zmanjšati porcije.

Naučiti pa se je treba tudi poslušati svoje telo in nehati jesti, ko ti da znak, da je želodec poln. Poleg tega pa je tudi pomembno hrano uživati počasi in vsak grižljaj temeljito prežvečiti.