Domov » Prehrana & Recepti » 5 najbolj preprostih načinov, kako uživati manj sladkorja

5 najbolj preprostih načinov, kako uživati manj sladkorja

Prehrana & ReceptiZdravje
5 najbolj preprostih načinov, kako uživati manj sladkorja
📷 Profimedia

Sladkor, kot verjetno že veš, niti najmanj ni zdrav zate in čeprav bi ga bilo najbolje popolnoma nehati uživati, se mu je v današnjem času precej težko izogniti, saj se pogosto nahaja tudi tam, kjer si sploh ne bi mislila.

Si se odločila, da boš bolj zdravo živela? Poglej, na kaj moraš biti pri živilih najbolj pozorna.

1. Bodi pozorna na izdelke z nizko vsebnostjo maščob
Izdelki z nizko vsebnostjo maščob se na prvi pogled zdijo zelo zdravi, vendar pa so pogosto še slabši zate kot tisti, ki so polnomastni. To pa zato, ker odvzeto maščobo, zaradi boljšega okusa, nadomestijo s sladkorjem. Namesto da se ujameš v “sladkorno” past, raje uživaj polnomastne izdelke, ampak v zmernih količinah. Običajno bodo vsebovali precej manj (ali nič) sladkorja, po okusu pa bodo neprimerljivo boljši (in tudi bolj nasitni).

2. Uživaj več naravnih in zdravih maščob
Da bi se popolnoma izognili izdelkom z nizko vsebnostjo maščob, bomo šli en korak naprej in ti svetovali, da bi pravzaprav morala uživati še več maščob. Zdrave maščobe, ki jih najdeš v oreščkih, semenih, avokadu in jajcih stabilizirajo krvni sladkor in te nasitijo za dlje časa (kar pomeni, da boš precej manj verjetno hrepenela po sladkarijah).

3. Pij črno kavo
Ja, ledena kava je božanska, ampak tudi ta, tako kot večina kavnih napitkov, vsebuje veliko sladkorja. Morda boš potrebovala kar nekaj časa, da se boš navadila, vendar vseeno poskusi čim večkrat piti črno kavo brez kakršnihkoli dodatkov ali pa zgolj z malo polnomastnega ali mandljevega mleka. Kadar le lahko se izogibaj sladkorju, umetnim sladilom (nadomesti jih z naravnimi sladili, kot je kokosov sladkor, eritritol, xylitol) ali sladki smetani.

4. Nauči se odkriti skriti sladkor
V teoriji se je odreči sladkorju precej enostavno. Pogledaš sestavine na embalaži, kjer vidiš, ali ga izdelek vsebuje ali ne. Na žalost pa se sladkor lahko v živilih nahaja pod več različnimi imeni – si med sestavinami opazila kakršenkoli sirup, ječmenov slad, maltodekstrin, fruktoza, glukoza, maltoza,…? Vse to so izrazi za klasičen rafiniran sladkor.

5. V trgovini se zadržuj okoli zdravih prehodov
Strateško kupovanje v trgovinah se zelo splača (ne le za tvojo postavo, ampak tudi za denarnico). Če se boš večino časa zadrževala v prehodih, kjer so polnovredna živila, boš precej manj verjetno zašla v prehod, kjer so čipsi, piškoti in ostale slaščice, ki jih verjetno ne bi smela jesti.