7 napak, ki jih večina (zelo verjetno tudi ti) dela pri zajtrku

Bi rekla, da se večino juter odločiš za zdrave zajtrke? (Zavedaš se, da so palačinke in rogljički za zajtrk rezervirani za tiste posebne dneve.) Ampak, kaj pa če ti povemo, da tvoja “zdrava” izbira za zajtrk pravzaprav sploh ni tako zdrava? Zajtrk je zelo pomemben obrok dneva in prav zaradi tega razloga bi moral biti čim bolj zdrav zate. Postavi neke temelje dneva in izjemno vpliva na izbiro hrane pri ostalih, kasnejših obrokih.

Na žalost pa živimo v zmoti, saj “zdrava” izbira pogosto niti najmanj ni zdrava in to se slej ko prej pokaže, ko nikakor ne moremo shujšati. Sledi 7 najpogostejših napak, ki jih mnoge med nami delamo in tudi, kako jih odpravimo!

Granola je zdrava, kajne?

V teoriji je, ja. Vendar pa granole, ki jo kupiš v trgovini (še posebej tiste, ki so pražene) pogosto vsebujejo skrite sladkorje in nasičene maščobe. To pomeni, da so zelo kalorične, poleg tega pa povzročijo tudi hiter dvig sladkorja v krvi. Če jih že moraš kupovati, potem se odločaj za nepražene in brez sladkorja, najbolje pa bo, če boš granolo naredila kar sama. Preprosto zmešaj ovsene kosmiče, ekspandirano kvinojo, oreške, semena, cimet, kokos, vmešaj malo medu ali agavinega sirupa in na hitro popeci v pečici do zlato-rumene barve. Ne spreglej pa tudi, kako pripraviš zelo okusno granolo brez žitaric in sladkorja.

Z malo maščobe je bolje kot polnomastno

Napaka! Mleko, jogurti in ostali mlečni izdelki z nizko vsebnostjo maščobe imajo namesto te dodane sladkorje in umetna sladila, ki posnemajo okus polnomastnih različic. Raje se odloči za polnomastna, nesladkana mleka in jogurte, saj se maščoba v telesu počasneje presnavlja in pomaga zakasniti trenutek, ko zopet začnemo hrepeneti po ogljikovih hidratih. Z drugimi besedami, dlje časa boš sita. Če ti naravni jogurti brez okusa niso všeč, jim dodaj sveže sadje, med, agavin sirup, oreščke,…

Ne posvečaš pozornosti beljakovinam

Če opažaš, da te tvoj zajtrk ne nasiti ravno za dolgo časa, potem mu začni dodajati beljakovine. Visoko proteinski zajtrk bo poskrbel, da ne boš čutila lakote vse do malice/kosila, zaradi česar te tudi ne bo mikalo, da bi posegala po nezdravih prigrizkih ali se pri naslednjem glavnem obroku prenajedla. Jajca so odličen vir zdravih maščob in beljakovin in lahko se jih pripravi na ogromno različnih načinov, kar pomeni, da se ti tvoj zajtrk nikoli ne bo zdel monoton. Če pa nisi ravno ljubiteljica jajc, pa za zajtrk uživaj polnovredne ogljikove hidrate, kot so ovseni kosmiči in ajdova kaša ter ju dodaj grškemu jogurtu, ki je polno beljakovin.

Samo beljaki namesto celih jajc

Čeprav beljaki vsebujejo malo kalorij in malo maščob, pa večino hranilnih snovi vsebuje prav rumenjak, ki se lahko pohvali z železom, vitaminom B in vitaminom D. Nedavna študija je razkrila, da maščoba v rumenjaku sploh ne vpliva na raven holesterola v krvi. Zato v jutranjo omleto vmešaj celo jajce, da oskrbiš telo z mikrohranili, ki jih potrebuje za zdravo delovanje.

Zajtrk poplakneš s sadnim sokom

Kozarec pomarančnega soka na vsezgodaj zjutraj zveni zdravo, vendar ne, ko pomisliš na to, koliko pomaranč je potrebno ožeti za en kozarec. Sadni sokovi so običajno polni sladkorjev, zato malo razmisli, ali ne bi bilo bolje zjutraj pojesti celo sadje, kot pa ga popiti? S celim sadjem boš telo vnesla vse vitamine in minerale skupaj z vlakninami, ki so potrebne za preprečevanje lakote. Druga opcija pa je, da se odločiš za zelenčke oziroma zelenjavne sokove, ki vsebujejo zgolj eno porcijo sadja. Poskusi zmešati eno jabolko z zeleno in ingverjem.

Prihraniš si čas z energijsko tablico

Priljubljena oblika zajtrka med vsemi, ki zjutraj radi malo dlje pospimo. Energijske tablice na žalost zelo pogosto vsebujejo veliko sladkorja in malo beljakovin, zaradi česar te ne nasitijo dovolj in kmalu zopet postaneš lačna. Če je čas tvoja največja ovira, začni zajtrk pripravljati en večer prej. Ovseni kosmiči, ki se namakajo čez noč bodo zjutraj potrebovali zgolj nekaj sekund, da ustvariš slasten zajtrk, poleg tega pa jih lahko vzameš tudi s seboj.

Ješ med potjo

Kot smo že prej omenili je čas (oziroma pomanjkanje le-tega) eden od največjih ovir pri zdravem prehranjevanju. Za en ugriz veliki prigrizki te bodo zasitili le za kratek čas. To pa lahko privede do nezdravih prigrizkov in prenajedanja kasneje v dnevu. Če zjutraj enostavno ne najdeš časa ze konkreten zajtrk, potem poskrbi za ogromno zdravih prigrizkov, kot so oreščki, sadje in naravni jogurt, ki jih imej konstantno pri roki. Poskrbi pa tudi, da je tvoj naslednji obrok poln beljakovin in zelenjave, ki te bo zasitil do večerje.

Že majhne spremembe pri zajtrku lahko naredijo ogromno razliko pri ohranjanju zdravega načina življenja in vitkega telesa.

Ne spreglej tudi, katera živila te uspavajo in zato niso primerna za zajtrk in zakaj v resnici nikoli ne bi smela preskočiti zajtrka!