Razkrivamo živila, ki te uspavajo (in zato niso primerna za zajtrk)!

Čudežno si ponoči trdno spala 8 ur in svoje telo že oskrbela z ustrezno dozo kofeina. In zakaj potem komaj držiš oči odprte? Morda je kriva prav hrana, ki si jo jedla za zajtrk. Nekatera živila imajo to sposobnost, da te zazibajo v sladko spanje in prav zaradi tega bi se morala takim živilom izogibati v jutranjih urah in sredi dneva, ko morajo biti tvoji možgani in telo v polnem pogonu. Teh sedem “uspavajočih” živil se zjutraj in čez dan čim bolj izogibaj.

Ovsena kaša

Čakaj malo, kaj?! Ja, ta klasičen zajtrk v tvojem telesu sproži proces nastajanja melatonina zahvaljujoč vsebnosti ogljikovih hidratov in vitamina B6. Ampak brez skrbi, to nikakor ne pomeni, da moraš svoj najljubši zajtrk zamenjati za nekaj drugega – ovsenim kosmičem preprosto samo dodaj zdrave maščobe in beljakovine, da uravnotežiš njihove učinke.

Banane

Veš, da so bogate s kalijem, ampak ali si vedela, da vsebujejo tudi ogromno magnezija, ki pa sporoča tvojim mišicam in živčnemu sistemu naj se sprosti? Odlično za 22. uro, nikakor pa ne za jutranji čas.

Humus

Ja, tole je presenetilo tudi nas. Čičerika je bogata s triptofanom in zahvaljujoč ogljikovim hidratom, ki jih vsebuje, le-ta hitro prispe do možganov. Kljub temu se ti ni treba odreči svojemu najljubšemu popoldanskemu prigrizku, morda samo ne pojej cele skodelice.

Oreščki

Mandlji, indijski oreščki in bučna semena so še posebej bogati z magnezijem. Kadar tvoje telo hrepeni po tem mineralu, ker ga s prehrano ne vneseš v telo dovolj, ti bo to sporočilo z občutkom izčrpanosti.

Mlečni izdelki

Zagotovo si že slišala priporočilo “kozarec mleka pred spanjem”, vendar pa lahko ta sproščujoč in zaspan občutek doživiš tudi takrat, ko si tega najmanj želiš. Mlečni izdelki vsebujejo tako kalcij kot tudi triptofan in kalcij pospešuje absorpcijo slednjega. Tudi najmanjša občutljivost na mlečne izdelke lahko vodi do lenobnega in utrujenega občutka.

Preste

Preste za prigrizek ti ne bodo dale popolnoma nobene energije, ampak povsem nasprotno. Rafinirani ogljikovi hidrati (karkoli z belo moko) povzročijo, da krvni sladkor hitro naraste … in nato hitro pade.

Cheeseburger

Obrok, ki vsebuje ogromno beljakovin in soli ti nikakor ne bo pomagal pri boljši osredotočenosti. Tvoje telo veliko težje predela rdeče meso, visoka vsebnost soli pa celotni proces še upočasni. In ko se vsa energija preusmeri v trebuh, ceno za to plačujejo ostali deli telesa.

Te zanima, kako lahko iz nočne sove postaneš jutranja ptica in po katerih živilih si samo še bolj lačna?