9 živil za hujšanje, ki te tudi nasitijo

Dobre novice za vse ljubiteljice sira!

Čeprav si želiš izgubiti nekaj teže, to nikakor ne pomeni, da moraš po svetu hoditi lačna. Z malo strateškega planiranja lahko ješ toliko časa, dokler nisi sita, pri tem pa ti ni treba pretirano skrbeti za kalorije. To je 9 izbranih živil, ki te bodo nasitile in ne zredile.

Križnice

Kot so brokoli, zelje, cvetača in ohrovt. Ker so večinoma narejeni iz vode in vlaknin, bodo hitro zapolnili prostornino tvojega želodca brez nepotrebnih kalorij. Nisi ljubiteljica surove zelenjave? Dodaj jih v omleto ali pa iz njih naredi juho.

Sir

Mleko in mlečni izdelki vsebujejo beljakovine (ki potrebujejo dlje časa za prebavo in imaš zaradi tega dlje časa občutek sitosti) in kalcij, ki dokazano zmanjšuje absorpcijo maščob. Tako da se mu nikar ne odrekaj, ampak uživaj v njem. V zmernih količinah, seveda!

Maline

Hrepeniš po nečem sladkem? Privošči si zvrhano pest malin (lahko zamrznjenih). Vse jagodičevje, vključno z jagodami in borovnicami, je odlično kot prigrizek, vendar pa imajo maline največ vlaknin, kar 8 gramov na skodelico in samo 65 kalorij.

Stročnice

So okusne, poceni in polne vlaknin in beljakovin. In obstaja toliko različnih vrst – od črnega fižola, leče, do čičerike in graha, tako da se jih tvoje brbončice nikakor ne morejo naveličati. Dodaj skodelico v juho, solato ali pa jih jej kot prilogo.

Juha

Kremaste (smetanaste) juhe zamenjaj za mesne ali zelenjavne in jim po možnosti med kuhanjem dodaj kaj beljakovinskega (piščanca ali ribo). Srkanje krožnika juhe bo v trenutko zapolnilo tvoj želodec, zaradi česar boš posledično pojedla manj.

Mandljevo maslo

Kremasto oreškasto maslo je veliko boljši od arašidovega masla, saj vsebuje več kalcija, beljakovin in vlaknin za približno isto količino kalorij. Uživaj ga z jabolčnimi krhlji, banano ali pa namaži na polnozrnate krekerje.

Smoothie

Poleg tega, da so polni vlaknin, ki jih vsebujeta sadje in zelenjava, so smoothie-ji tudi polni zraka. Dlje kot ji blendaš (predlagamo 4-5 minut), bolj penasti in nasitni postanejo.

Jabolka in hruške

Obe živili vsebujeta poseben tip vlaknin, imenovan pektin, ki upočasnjuje prebavo in ti daje dlje časa občutek sitosti. Nisi lačna ampak bi nekaj grickala? Vzemi hruško in jo počasi pomalcaj.

Pokovka

Kokice so odličen vir vlaknin. Da ohraniš nizko kalorijsko vrednost, uporabi malo masla ali kokosovega olja ter ščepec soli in popra (ali katerekoli druge pikantne začimbe).