Akne: Ali uživanje vlaknin pomaga preprečiti izbruhe mozoljev?

Ko pride do izbruhov mozoljev, je prvi cilj ugotoviti, kaj jih sploh povzroča.

Eden najpogostejših vzrokov za nastanek aken so hormoni. Hormonska nihanja lahko povečajo delovanje oljnih žlez v koži, kar povzroči večjo proizvodnjo olja. Večja proizvodnja olja pa povzroči, da se več por zamaši.

Poleg olja se lahko pore zamašijo tudi z bakterijami, ki so običajno prisotne na koži. Odmrle kožne celice v lasnih mešičkih so še en vzrok za akne. Ustrezna higiena in določeni izdelki za nego kože s hormonskimi aknami lahko včasih pomagajo ublažiti izbruhe.

Vendar pa je zdravljenje aken od znotraj navzven s hrano druga možnost in številni ljudje poskušajo akne omejiti s svojo prehrano.

Kako lahko vlaknine pomagajo pri aknah

Akne so vnetje kože, zato je eden od načinov za njihovo zdravljenje zmanjšanje vnetja v telesu. Sistemsko vnetje lahko zmanjšaš tako, da izločiš nezdravo hrano in dodaš zdrava živila v svojo vsakodnevno prehrano.

Vlaknine so ena vrsta ogljikovih hidratov, ki naj bi pomagala zdraviti in preprečevati akne. Prehrana z veliko vlakninami pomaga uravnavati krvni sladkor, kar lahko povzroči zmanjšanje vnetja in posledično manj aken.

Poleg tega so vlaknine živilo, ki lahko pomagajo pri prebavi in zmanjšajo zaprtje. Zaradi tega razloga lahko vlaknine pomagajo pri izboljšanju aken, saj njihova naravna sposobnost uravnavanja gibanja črevesja pomaga telesu pri izločanju toksinov. Če poskrbiš za nemoteno in redno prebavo, lahko zmanjšaš vnetje.

Kako zaužiti več vlaknin

Ovseni kosmiči s sadjem - Modna.si
Ovseni kosmiči s sadjem (Foto: Envato Elements)

Dnevno bi morale ženske na dan zaužiti vsaj 25 gramov vlaknin, moški pa vsaj 38 gramov. Dodajanje več vlaknin v svojo vsakodnevno prehrano pa niti ni tako težko.

Za zajtrk namesto sadnega soka pojej cele sadeže in ohrani lepo kožo. Skleda ovsenih kosmičev z dodanimi jagodami vsebuje dvojno količino vlaknin. Za kosilo ne moreš zgrešiti, če solato obogatiš z živili z veliko vlakninami, kot so fižol, čičerika, narezani mandlji ali orehi in kvinoja. Lahko se odločiš tudi za sendvič s polnozrnatim kruhom z veliko vlakninami in prilogo sadne solate. Za večerjo bo skleda polnozrnatih testenin, rjavega riža ali krompirja z lupino zagotovila dobro mero vlaknin. Poleg tega lahko v pločevinko že pripravljene juhe ali juhe iz vrečke dodaš svežo zelenjavo. Čez dan prigrizni oreščke, semena in svežo zelenjavo, ki se odlično poda k tvoji najljubši pomaki.

Preberi si tudi:
Zakaj pozimi pogosteje dobimo mozolje (in kako jih preprečiti)

Zakaj pozimi pogosteje dobimo mozolje (in kako jih preprečiti)

Nič kaj veliko stvari ne cveti v zimskem času, mozolji pa znajo biti ena izjema. Študija iz leta 2015, ki so jo opravili na bolnikih z aknami v…