Domov » FIT » Ali ti voda z limono res pomaga pri hujšanju?

Ali ti voda z limono res pomaga pri hujšanju?

FITPrehrana & Recepti
Ali ti voda z limono res pomaga pri hujšanju?
📷 Envato Elements

Voda z limono ima že dolgo časa naziv čudežnega zdravilnega napitka, zaradi česar so se mnogi odločili, da jutranjo kavo zamenjajo za vodo z okusom. Trditve, da naj bi limonina voda pospešila metabolizem, očistila kožo in pomagala pri izgubi teže, zvenijo kar malo preveč lepo, da bi bile resnične.

Ampak, kaj pa če je vse res? Bi ti malo limoninega soka v vodi dejansko lahko pomagalo do bolj vitke postave? Pa poglejmo, če so govorice resnične.

Ti lahko limonina voda pomaga pri hujšanju?

Pa preidimo kar takoj k bistvu: nobenega dokaza (še) ni, da bi ti uživanje vode z limono pomagalo pri hujšanju. Je pa res, da je ta voda praktično brez kalorij, zaradi česar bi zamenjava jutranjega sladkega čaja ali kave za limonino vodo pomenilo, da v telo vnašaš manj kalorij in posledično bi lahko opazila nižjo številko na tehtnici.

Je limonina voda boljša od navadne vode?

Mnogi menijo, da je voda naravni zaviralec apetita. Študija iz leta 2014, ki je bila izvedena na 50 ženskah s prekomerno telesno težo, je razkrila, da so udeleženke poročale o manjšem apetitu po 500 ml vode, ki so jih popile 30 minut pred zajtrkom, kosilom in večerjo.

To se običajno pripisuje dejstvu, da pitje večjih količin vode lahko ustvari občutek polnosti in s tem pomaga zmanjšati nadaljnje uživanje kalorij. Torej, za manjši apetit je ključno le uživanje vode – z limono ali brez nje.

Ali obstajajo še kakšne druge koristi uživanje limonine vode?

Medtem ko je pitje limonine vode koristno, ker vsebuje malo kalorij, izboljša hidracijo in lahko spodbuja občutek sitosti, pa so vse to tudi prednosti navadne vode brez okusa. Čeprav se pogosto omenja, da naj bi voda z limono čistila jetra, pa za to ne obstajajo nobeni znanstveni dokazi.

V kolikor pa navadno vodo le s težavo piješ, potem je voda z dodatkom limone odlična rešitev, da vneseš v telo dovolj tekočin, še zlasti pa v poletnih mesecih.

Žal voda z limono ni noben čudežni napitek, ki bi kar stopil telesno maščobo in kilograme. Hujšanje je posledica zdravega načina prehranjevanja in telesne aktivnosti in poslušanja svojega telesa v smislu, da z ničemer ne pretiravaš.

Si napihnjena? Pozor, morda je za to kriva voda!