Hujšanje: To so najslabše maščobe, ki jih uporabljaš pri kuhanju

Ko pazimo na to, da se številka na tehtnici ne bi večala, ampak manjšala, večina med nami kar precej časa posveti temu, katera živila bomo jedli in katera bomo nemudoma črtali z jedilnika. Poleg tega pa je vredno razmisliti tudi o načinu priprave živil na odobrenem seznamu (pečeno je veliko bolje kot cvrto).

Ko se v trgovini sprehajaš med policami z olji, je izbira tako velika, da se lahko kaj hitro izgubiš med vso to ponudbo: arašidovo olje, oljčno olje, sončnično olje, kokosovo olje, sezamovo olje, maslo, margarina, sprej za kuhanje,… In katerim maščobam bi se morala odreči v trenutku, ko si želiš izgubiti nekaj kilogramov, se bolj zdravo prehranjevati ali pa kar oboje hkrati?

Obstajata dve maščobi, ki ju tvoja kuhinja niti od daleč ne sme videti: margarina in palmovo olje.

Glede na to, da je večina margarin narejena iz hidrogeniranih rastlinskih olj, posledično vsebujejo trans (nezdrave) maščobe, ki jih povezujejo s povišanjem LDL (slabega) in nižanje HDL (dobrega) holesterola. Uživanje trans maščob je tudi povezano s povečanjem tveganja za razvoj diabetesa tipa 2.

Palmovo olje pa je eno od redkih maščob, ki je na rastlinski osnovi in vsebuje ogromno nasičenih (nezdravih) maščob. Na jedilno žlico vsebuje kar 7 gramov nasičenih maščob, v primerjavi z olivnim oljem, ki jih v isti količini vsebuje zgolj 2 grama.

Raje se osredotoči na uživanje dobrih olj, ki vsebujejo veliko enkrat nenasičenih maščob, kot so olivno, sončnično, repično, sezamovo in arašidovo olje, ki pozitivno vplivajo na zdravje srca.

Ne spreglej pa tudi, zakaj moraš uživati maščobe, če želiš shujšati!