Hujšanje: Zimski kurilci telesne maščobe

V prazničnem veselem decembru se je kar težko držati diet, saj so slastne dobrote povsod kamor pogledaš. In ne, ne govorimo samo o pisarniških priboljških in nešteto različnih peciv, piškotov in tortic na slavnostnih mizah; nekatera najbolj priljubljena zimska živila ti pravzaprav sploh ne škodijo, ampak celo pomagajo do bolj vitke postave. Želiš izvedeti katera so to? Predstavljamo ti 6 čudovitih zimskih kurilcev telesne maščobe, ki bi jih morala to praznično sezono pojesti veliko in še več!

Temna čokolada: Tvoja najljubša razvada vsebuje dve sestavini, ki sta najbolj znani po tem, da pospešita metabolizem: kofein in antioksidant katehin. Kljub temu pa vseeno ne pretiravaj s količinami! Ena vrstica bo popolnoma dovolj, saj si zagotovo ne želiš, da bi sladkor in kalorije izničile potencial izgorevanja maščob, ki ti ga nudi temna čokolada z vsaj 75% kakava.

Sladki krompir: Batata ali sladki krompir je lahko tvoja velika zimska skrivnost za izgorevanje maščob med prazniki. Je odličen vir vlaknin, ki te zasitijo za dlje časa, hkrati pa spodbudi prebavni sistem k hitrejšemu delovanju in s tem večjo porabo kalorij. Vsebuje pa tudi hormon, ki pomaga uravnavati krvni sladkor. Če si na dieti ga preprosto samo skuhaj v vodi ali na pari, lahko pa ga seveda spečeš tako kot navadni krompir.

Cimet: Pa je prišel čas, ko je med začimbami glavna zvezda cimet in to je odlična novica! Jesenska začimba, ki lepo segreje telo je znana po tem, da upočasni prebavo, uravnava krvni sladkor in hkrati spodbudi metabolizem.

Hruške: V jesenskem in zimskem času lahko izbiraš med različnimi vrstami hrušk in obstaja zelo dober razlog, zakaj se splača narediti zalogo: hruške, tako kot jabolka, vsebujejo visoke vrednosti pektina, ki se veže z vodo in omejuje količino maščobe, ki jo absorbira tvoje telo.

Puran: Če si za zahvalni (ali katerikoli drugi) dan spekla celega purana in ti ga je še nekaj ostalo, ti ostanki, ki jih poješ naslednji dan, zelo pomagajo kuriti maščobe. Puste beljakovine, ki jih vsebuje puran, te nasitijo za dlje časa, za njegovo prebavo pa se porablja tudi ogromno energije – to pomeni pospešen metabolizem. Da zmanjšaš vnos nepotrebnih kalorij z mesa odstrani kožo oz. zapečeno skorjico, ki sicer zelo lepo hrusta, vendar pa vsebuje tudi največ maščob in s tem kalorij.

Grenivka: Ta citrus je najbolj primeren za obiranje v jesenskem in zimskem času, zato hitro na tržnico po zalogo! Grenivka je odličen vir topnih vlaknin, ki te nasitijo za dlje časa, zaradi česar boš tekom dneva pojedla precej manj hrane. Namesto pomarančnega soka si za zajtrk naredi grenivkin sok, ki ga razredči z malo vode ali pa si koščke grenivke dodaj v solato za malico in jo prelij z grenivkino polivko (zmešaj 3 jedilne žlice olivnega olja, 1 jedilno žlico belega vinskega kisa, sok ene grenivke in sol po okusu).

Preveri še, katera so vsakdanja živila, ki zmagujejo v boju proti maščobi!