Ali (ne)pravilno izvajaš počepe?

Obstaja na milijone proizvodov, ki nas prepričujejo, da bodo odpravili celulit, ne glede na to, da cele dneve presedimo pred računalniki in televizorji. Seveda pa vse vemo, da so edina stvar, ki zares pomagajo in delajo čudeže na postavi, počepi. Marsikatera se pošteno trudi, rezultatov pa kar ni in ni. Zakaj? Ker se počepe lahko dela tudi popolnoma narobe. Če so hrbtne in ritne mišice šibke, avtomatično prelagamo težo na druga (močnejša) področja našega telesa. V nadaljevanju si preberi, kako (ne) izvajati počepe.

NE…

  • upogibaj hrbta
  • pusti, da gredo noge in kolena navzven

DA…

  • vzdržuj raven hrbet in prsi dvignjene
  • imej pete na tleh

Želiš še en koristen trik, kako pravilno izvesti počep? Če si začetnica, si pomagaj s stolom. Postavi ga za seboj tako, kot da bi se nanj želela vsesti, pred seboj pa imej ogledalo. S pomočjo obeh elementov boš imela dober pregled nad petami, ki morajo biti ves čas na tleh in zadnjico, ki jo spustiš proti sedalu stola, vendar se tik pred dotikom zopet vzravnano dvigneš v začetni stoječi položaj. V spodnjem videu si oglej še bolj nazorni prikaz izvedbe počepa in pa tudi še nekaj njegovih različic.

Ko popolnoma osvojiš tehniko, si lahko počepe tudi malo otežiš z lažjimi utežmi.

Ker pa je za fit postavo pomembna tudi pravilna in zdrava prehrana, si za kosilo ali večerjo naredi pizzo s cvetačnim testom, namesto pire krompirja pa cvetačni pire.