Vsakdanja živila, ki zmagujejo v boju proti maščobi!

Si želiš, da te kupljena hrana ne bi samo nasitila, ampak ti pomagala tudi do bolj vitke postave? Ta živila opravijo dve muhi na en mah! Topijo maščobo v telesu in te zasitijo za dooolgo časa, zato boš tudi tekom dneva zaužila precej manj kalorij.

Jajce (78 kcal)

Jajce ni samo hranilno ‘superživilo’, je tudi poln beljakovin, zarad katerih boš dlje časa sita. Jej jajca za zajtrk in ne boš čutila potrebe po prigrizkih vse do kosila, zaradi njih pa boš tekom dneva zaužila tudi okoli 330 kcal manj.
Bonus nasvet: Za zdrava pečena ali umešana jajca ponev samo posprejaj ali premaži z oljem (najbolje s kokosovim). Tako bo imelo jajce hrustljav rob brez odvečne maščobe. Win-win!

Temna čokolada (170 kcal na 28 g)

Še en razlog več, da se večkrat razvajaš z njo. Jej temno čokolado (z vsaj 65% kakava) za prigrizek in precej manj boš pojedla za naslednji glavni obrok, kažejo rezultati raziskave na univerzi v Kopenhagnu. Zakaj? Spojine v čokoladi upočasnijo prebavo in te nasitijo za dlje časa. Majhen košček čokolade (za mero vzemi velikost bančne kartice) lahko tudi zmanjša željo po slani, sladki ali mastni hrani. Preberi si še, kaj želja po določeni hrani v resnici pomeni.

Pinjole (95 kcal za 15 g = približno 84 pinjol)

Pinjole vsebujejo srcu prijazne maščobne kisline, ki podaljšajo občutek sitosti, trdijo korejski raziskovalci. Iste maščobne kisline tudi vzdržujejo nizko raven maščob okoli trebuha.

Sir (76 kcal na 28 g)

Izberi sveži kozji sir ali feta sir za dozo konjugirane linolne kisline (CLA), ki ti da občutek sitosti in stopi več maščob. Siri, pridobljeni od živali, ki jih hranijo s travo, imajo največ CLA, zato vedno kupuj take sire, ki imajo na embalaži napisano “pašna reja”.

Posneto mleko (86 kcal za 1 skodelico)

Večina nas ima mleko za otroško hrano, vendar je tudi za odrasle zelo koristno. Mlečni proteini (sirotka in kazein) te lahko bolj zadovoljijo kot sladkane pijače. CLA v mleku se tudi zelo uspešno bori proti maščobi.

Pomaranče (59 kcal na komad)

Pomaranče so najbolj osvežilno sadje v sadni kupi in na našo srečo so tudi polne vlaknin. Glede na indeks sitosti so avstralski raziskovalci pomaranče uvrstili na sam vrh lestvice 38-ih najbolj nasitljivih živil. In vlaknine se borijo proti maščobi: ljudje, ki pojedo več vlaknin, imajo manj maščob v predelu trebuha.

Krompir (85 kcal na 100g)

To visoko ogljikohidratno živilo je prav zaradi tega velikokrat na slabem glasu, vendar bi pravzaprav moral biti tvoj najboljši prijatelj. Je trikrat bolj nasiten kot kos belega kruha, indeks nasitljivosti pa ga v primerjavi z ostalimi živili uvršča na sam vrh lestvice. Plus, odporen škrob v krompirju ti pomaga kuriti maščobe v telesu.

Ne spreglej tudi hrane, ki topi maščobe in kilograme!