Domov » Potovanja » To je uradno najbolj srečna država na svetu!

To je uradno najbolj srečna država na svetu!

PotovanjaZanimivosti
To je uradno najbolj srečna država na svetu!
📷

Novo poročilo je pokazalo, da je najbolj srečna država na svetu … Norveška! In glavne vloge pri sreči prebivalstva sploh ne igra denar.

Norveška je pristala na vrhu seznama World Happiness Report navkljub padajočim cenam nafte, ki je ključni del njihovega gospodarstva.

“Najbolj pomembne so človeške vrednote. Če bogastvo otežuje pogoste in zaupanje vredne odnose med ljudmi, ali je sploh vredno?” je povedal John Helliwell, glavni avtor poročila in ekonomist na univerzi Britanske Kolumbije v Kanadi. “Materialne stvari so človeštvu samo v napoto.”

(Traveller)

Norveška se je s 4. mesta povzpela na sam vrh lestvice tega poročila, kar združuje ekonomske, zdravstvene in volilne podatke ekonomistov, ki so jih zbirali 3 leta (od 2014 do 2016). Norveška je z vrha izrinila Dansko, ki je pristala na drugem mestu, Islandija, Švica in Finska pa zaokrožujejo prvih pet mest.

“Kar deluje v skandinavskih državah je občutek skupnosti in razumevanja za skupno dobro. Seveda kljub vsemu potrebuješ nekaj denarja za srečo in prav revnost je tudi tisti razlog, zakaj določene države pristanejo na dnu seznama. Vendar pa dodaten denar ne kupi tudi dodatne sreče,” je dodal Helliwell.

Srednjeafriška republika je pristala na zadnjem (155.) mestu seznama sreče, družbo na dnu pa ji delajo Burundija, Tanzanija, Sirija in Ruanda.

Uvrstitev države na določeno mesto temelji na bruto domačem proizvodu na prebivalca, pričakovani zdravi življenjski dobi s štirimi dejavniki iz globalnih raziskav. V teh raziskavah ljudje z 1 do 10 ocenijo, koliko socialne podpore dobijo, ko gre kaj narobe; njihovo svobodo za odločanje glede načina življenja; občutek, kako pokvarjena je njihova družba; ter kako radodarni so.

“Sreča – in delati to, kar imamo radi – je veliko bolj pomembna kot si politiki mislijo,” je dejal avtor študije Helliwell.

To je 10 najsrečnejših držav:

1. Norveška

2. Danska

3. Islandija

4. Švica

5. Finska

6. Nizozemska

7. Kanada

8. Nova Zelandija

9. Avstralija

10. Švedska

Ne spreglej tudi 5 najbolj popularnih destinacij leta 2017 in katere so najbolj fotogenične počitniške destinacije na svetu!