Kaj je ghee in kako je Kourtney Kardashian z njim shujšala

Kourtney Kardashian je dva tedna nazaj na instagramu objavila spodnjo sliko in ob njej zapisala: “ZAKAJ JEM GHEE VSAKO JUTRO. Na mojem appu. #LinkinBio.”

Glede na blog objavo na njeni strani, najmanjša in najstarejša Kardashianka začne čisto vsak dan z ghee-jem. “Vsako jutro zajamem eno veliko čajno žličko ghee-ja in ga stopim v ponvi na štedilniku, potem pa spijem iz simpatične bele keramične skodelice. Ko ga popijem, ne zaužijem ničesar nadaljnih 20 minut, nato pa pred zajtrkom spijem kozarec vode.” Kourtney uporablja ghee tudi namesto masla in ostalih olj. “Francoski toast, pečene sendviče s sirom, quesadille, praktično vse kar lahko, pripravimo z ghee-jem,” je zapisala. Resničnostna zvezdnica pa je še razkrila, da ghee pomaga pri kurjenju maščob v telesu, kar vodi do izgube teže.

In kaj sploh je ghee?

Registirana dietetičarka in strokovnjakinja za prehrano Karen Ansel je za revijo Glamour povedala: “Ghee, ki je zelo popularen v Indiji, je v bistvu segreto in stopljeno maslo, ki so mu bile odstranjene vse snovi mleka.” In nadaljuje, da “je ghee v bistvu skoraj sama maščoba in velik del teh maščob so nasičene maščobne kisline, za katere pa je znano, da dvigujejo ravni slabega LDL holesterola, ki je povezan z boleznimi srca.”

Na drugi strani pa je registrirana dietetičarka Isabel Smith za Cosmo povedala: “Ghee je vir butirata – maščobne kisline, ki lahko izboljša tvojo sposobnost za uravnavanje ravni krvnega sladkorja in posledično pomaga pri izgubi teže.” Povedala pa je tudi, da ghee spodbuja presnovo, omili vnetja, ohranja zdravo črevesje in krepi imunski sistem.

Že zdaj smo vedele, da niso vse maščobe slabe (avokado, kokosovo olje, olivno olje,…), vendar se zdi, da so strokovnjaki za zdravo prehrano zdaj odkrili še eno. Najlažje ga boš v prehrano umestila tako, da ga vedno uporabiš namesto klasičnega masla (pri peki, na kruhu,…).