Kaj je slabše: sladice ali alkohol?

Večno vprašanje, ki je končno dobilo odgovor!

Bi raje pojedla kos čokoladne torte ali popila kozarec vina? Kaj pa bi izbrala med še vročim piškotom iz pečice ali kozarcem gin & tonica?

Pa recimo eno o sladkorju in alkoholu: dve stvari, ki sta bili nekako demonizirani v zdravem svetu, vendar sta kljub temu še vedno naši najljubši in najbolj pogosti pregrehi. Kozarec dobrega vina ali slasten kos torte vsake toliko časa je del uravnotežene prehrane, ki prispeva k boljšemu splošnemu počutju, ko se večino časa zdravo prehranjuješ. Ampak sladkor in alkohol sama po sebi nista niti najmanj zdravi živili, ki si ju želiš v svoji prehrani (oziroma vsaj ne zelo pogosto).

Večina med nami se zagotovo sprašuje, katera pregreha je sploh slabša? Sladkor je lahko kot droga, ki človeka popolnoma zasvoji, to pa lahko vodi do zdravstvenih težav. In enako lahko rečemo za alkohol – je toksin, katerega jetra zelo težko prebavljajo. Obe živili pa lahko bistveno prispevata k povečanju telesne mase.

Medtem, ko nekateri trenerji svetujejo, da popolnoma izključimo alkohol iz naše prehrane, drugi svetujejo občasni kozarec vina med tednom, če se uspešno odrekamo sladicam. Je eno živilo res slabše od drugega?

Kako telo prebavi sladkor in kako alkohol?

Jetra imajo točno določen seznam opravil – najprej predelajo vse kemikalije in toksine v telesu (vse vrste tablet in umetnih sestavin), nato predelajo alkohol in nazadnje maščobe. Torej, če imaš v telesu toksine ali alkohol, bodo jetra najprej poskrbela zanje in se šele nato lotila prebavljanja maščob. To je glavni razlog, zakaj lahko alkohol prispeva k povečanju telese mase, sploh, če se ga ne uživa v zmernih količinah.

In kot smo že prej omenili, imajo umetne sestavine povsem enak efekt, saj so tudi to toksini! Zelo predelana in rafinirana sladica z dolgim seznamom sestavin, med katerimi večine sploh ne razumeš, povsem enako obremenjuje jetra kot kozarec alkohola. Seveda pa ne moremo umestiti kar vseh sladic v isto kategorijo, saj obstajajo tudi zdrave sladice.

Naravne in domače sladice iz polnozrnatih žit ali presne sladice niti približno ne bodo imele enakega učinka na jetra kot klasična peciva. Zdrave sladice so zato veliko boljše za tvoje telo kot alkohol ali predelana peciva.

Ne spreglej nekaj slastnih idej za zdrave sladice: