Kako veš, da je avokado zrel
Nič ni hujšega, kot pri pripravi zdrave sladice ali guacamole omake ugotoviti, da je navzven popolnoma lep avokado, znotraj že popolnoma rjav in neuporaben. Ta trik ti bo že v trgovini pomagal, da boš takoj ugotovila, kateri avokado sploh še ni zrel, kateri je popoln in kateri je primeren samo še za v smeti.
Kako ugotoviš: Namesto, da s prsti pritiskaš v lupino in ugotavljaš avokadovo mehkobo, raje odstrani ostanek peclja na vrhu in poglej, kakšne barve je vdolbinica pod njim. Če je lepe zelene bavre, potem je avokado popolnoma zrel in takoj pripravljen na uporabo v receptih. Če je rjave barve, potem je že prezrel in po vsej verjetnosti rjav in neužiten tudi v notranjosti.
Kaj pa če ne moreš odstraniti ostanka stebla? To samo pomeni, da avokado še ni dovolj zrel in pripravljen za uživanje. Tudi tak avokado seveda lahko kupiš, vendar boš morala malo počakati, da bo dozorel.
Ne spreglej tudi recepta za avokadov čokoladni puding z arašidovim maslom!