Koliko beljakovin na dan dejansko potrebujemo za hujšanje

Beljakovine so temeljno hranilo, ki ima ključno vlogo pri podpiranju različnih telesnih funkcij, vključno z obnovo mišic, presnovo in sitostjo. Vendar se mnogi ljudje morda ne zavedajo pomena vnosa beljakovin, zlasti ko gre za hujšanje. Nekateri posamezniki ne vedo, koliko beljakovin dejansko morajo zaužiti, da bi opazili nižjo številko na tehtnici ali bolj vitko postavo.

Beljakovine so zelo nasitne, kar pomeni, da vam pomagajo, da se počutite siti, kar lahko zmanjša skupni vnos kalorij. Višji vnos beljakovin lahko pomaga uravnavati raven sladkorja v krvi, zmanjša željo po hrani in stabilizira raven energije čez dan, kar lahko posledično pomaga pri uravnavanju telesne teže.

Količina beljakovin, ki jih potrebujete, se lahko razlikuje glede na več dejavnikov, vključno z vašo starostjo, spolom, mišično maso, stopnjo telesne dejavnosti in splošnim zdravjem. Za hujšanje je na splošno priporočljivo, da se na dan zaužije od 1,2 do 1,6 grama beljakovin na kilogram telesne teže.

Nekdo, ki tehta 65 kilogramov, mora torej zaužiti med 78 in 104 gramov beljakovin na dan.

Seveda pa je poleg beljakovin pomembno zaužiti tudi dovolj zdravih maščob in ogljikovih hidratov za splošno prehransko ravnovesje. Zaradi večjega vnosa beljakovin pa se poveča tudi potreba po hidraciji telesa.

Preberi si tudi:
Spoznaj visoko beljakovinska živila, ki najbolj pospešujejo tvoj metabolizem

Spoznaj visoko beljakovinska živila, ki najbolj pospešujejo tvoj metabolizem

Hitrost tvojega metabolizma neposredno določa sposobnost tvojega telesa, da uporablja hrano kot gorivo in kuri maščobo za hujšanje. Hitrejši kot je tvoj metabolizem, lažje bo tvoje telo kurilo…