Pečena buča z jogurtom in maslenimi pistacijami
Jesen, še zlasti pa oktober, je čas oranžnih buč. Pripraviš jo lahko na ogromno različnih načinov – iz nje lahko narediš juho, veganske piškote, zdrave polpete, bučno pito malo drugače, jesensko rižoto ali pa iz nje narediš bučno masko za zdrav sijaj kože. Danes pa lahko k vsem tem slastnim receptom dodaš še enega, ki ga boš zagotovo pripravila več kot le enkrat – pečeno bučo z jogurtom in maslenimi pistacijami.
Pečena buča z jogurtom in maslenimi pistacijami
Sestavine:
- 1x 700-900 g težko oranžno bučo; razrezano na 4 cm široke rezine
- 3 jedilne žlice olivnega olja
- 6 jedilnih žlic masla
- 1/4 skodelice neslanih in nepraženih pistacij; na drobno sesekljanih
- 1/2 čajne žličke kumine v prahu
- 1/2 čajne žličke kurkume v prahu
- ščepec cimeta v prahu
- ščepec čilija v prahu ali kosmičih (neobvezno)
- sol
- 1 skodelica grškega jogurta
- 2 jedilni žlici svežega limoninega soka
Priprava:
1. Pečico predhodno segrej na 220°C.
2. Če želiš lahko odstraniš bučna semena, vendar dodajo lepo hrustljavost.
3. Rezine položi pekač obložen s peki papirjem in jih prelij z olivnim oljem. Začini s soljo in poprom ter peci toliko časa, da se buča popolnoma zmehča in obarva zlato-rjavo – približno 40-50 minut.
4. Medtem na majhni ponvi na srednji vročini stopi maslo. Občasno premešaj. Kuhaj toliko časa, dokler maslo ne porjavi in se začne peniti – približno 5 minut. Odstrani z ognja in vmešaj pistacije, kumino, kurkumo, cimet (in čili). Začini s soljo in postavi na stran.
5. V manjši posodici zmešaj jogurt in limonin sok ter začini s soljo.
6. Žlico jogurtove omake razmaži po krožniku ali skodelici. Nanj položi rezine buče, preko pa potresi masleno pistacijo. Po želji lahko še malo dosoliš in popopraš.