Prigrizki z nizkokalorično vrednostjo

Če ti želja po prigrizkih ne da miru, pa kljub temu ne želiš pridobiti dodatnih kilogramov, boš morali poseči po prigrizkih z nizkokalorično vrednostjo. Na srečo obstaja kar nekaj možnosti kako potešiti svojo željo po sladkem ali slanem in hkrati ne imeti slabe vesti.

Pokovka iz mikrovalovke

Kadar si zaželiš velike porcije slanih dobrot, a se bojiš kalorij, izberi pokovko. Nekatere znamke pokovke imajo le 100 kalorij na zvrhano porcijo. Pokovka je bogata z vlakninami, kar ti pomaga potešiti lakoto za dlje časa. V eni porciji nizkokalorične pokovke je približno 0,5 g nasičenih maščob, 220 mg natrija, 0 mg holesterola in 24 g ogljikovih hidratov. Če pa jo pripraviš sama doma na kokosovem olju in posoliš s himalajsko soljo pa vsebuje še manj kalorij in nič slabih maščob.

Quesadilla

Če imaš rada mehiško hrano in se ti cedijo sline po sirni specialiteti, si lahko pripraviš quesadille. Posuj 30 g naribanega manj mastnega sira cheddar po koruzni tortilji. Tortiljo prepogni na pol in jo popeci v pečici. Ta hitro pripravljen in okusen prigrizek ima le 100 kalorij, 1,3 g nasičenih maščob, 182 mg natrija in 6 mg holesterola.

Quesadilla z gobami in sirom.

Skuta in sadje

Skuta je popolno beljakovinsko živilo. Ena skodelica skute vsebuje do 28 g beljakovin. Beljakovine v skuti pomagajo potešiti lakoto, z dodatkom sadja pa lahko manj mastno skuto spremeniš v čudovit sladek prigrizek. Polovica skodelice skute z dodatkom za pest velike količine sadja nanese okrog 100 kalorij. Od tega boš s to sadno sladico zaužila 0,7 g nasičenih maščob, 468 mg natrija in 5 mg holesterola.

Krekerji s sirom

Polnozrnati krekerji so klasični prigrizek. Z veliko vlakninami poskrbijo za občutek sitosti, z dodatkom sira pa telesu ponudiš še beljakovine in kalcij. Ena večja rezina manj mastnega sira in trije večji krekerji imajo manj kot 100 kalorij, 1,2 g nasičenih maščob, 397 mg natrija in 7 mg holesterola.

Mandlji

14 mandljev ima shranjenih manj kot 100 kalorij. Pozitivna lastnost oreščkov je, da jih je enostavno spraviti v katerikoli žep in vzeti s seboj od doma. Poleg vlaknin vsebujejo beljakovine in tako potešijo lakoto med obroki. V štirinajstih mandljih se nahaja 0,63 g nasičenih maščob, 9 mg natrija in 0 mg holesterola.

Grisini

Za tiste, ki ne marate oreščkov, pa so na voljo grisini. Ti so prav tako zelo priročni, kadar se odpravljaš na pot. Šest grisinov vsebuje nekaj pod 100 kalorij, ne vsebujejo holesterola, so skoraj brez maščob in imajo nizko vsebnost sladkorjev. Poleg vsega ponujajo več kot 3 g vlaknin, kar je več kot dovolj za prvo pomoč, kadar te popade huda lakota. V šestih grisinih najdemo 0,4 g nasičenih maščob, 257 mg natrija in kot že omenjeno, 0 mg holesterola.

Pečeno jabolko

Poudarimo naj, da je seveda najbolje uživati sveže sadje, ker pa govorimo o prigrizkih, si lahko kdaj privoščimo tudi kakšno pečeno specialiteto. Kadar imaš več časa in ti nikakor ne prija sveže sadje, si lahko privoščiš pečeno jabolko. Pečeno jabolko poteši tudi najbolj zahtevne brbončice, še posebej, če mu dodamo ščepec cimeta. V enem pečenem jabolku najdemo 0 g nasičenih maščob, 2 mg natrija in 0 mg holesterola.

Pečena jabolka z brusnicami, orehi in jabolčnim kisom (Slika: saga.co.uk)

Borovničev smoothie

Sadni smoothie vsebuje kalcij in antioksidante, ki jih telo potrebuje za odstranjevanje toksinov. Za borovničev smoothie potrebuješ tretjino lončka manj mastnega jogurta in dve tretjini lončka zmrznjenih borovnic. Poleti nam hladni smoothiji zelo prijajo, medtem ko si sredi zime lahko pripraviš tudi napitek iz odtaljenih ali svežih sadežev. En borovničev smoothie vsebuje 0 g nasičenih maščob, 59 mg natrija in 2 mg holesterola.

Katerih prigrizkov pa ti nikakor ne priporočamo?

Krekerji ali piškoti in drugi prigrizki, ki jih lahko kupiš v privlačnih embalažah v trgovini, vsebujejo pretežno rafinirane maščobe, veliko soli oziroma nezdravih sladkorjev, aditive, barvila, konzervanse, po navadi pa so pripravljeni tudi iz moke najslabše kvalitete. Razumljivo je, da so majhni pakirani paketki s 100 kalorijami zelo priročni, saj jih je potrebno le vzeti s police, vendar telesu ne ponujajo prav veliko. Zelo revni so namreč s hranili, beljakovinami, vlakninami, ne vsebujejo pa tudi nobenih antioksidantov. Najbolje je, da si za prigrizke vzameš nekaj minut in si jih pripraviš sama. Le tako boš lahko prepričana, da je telo dobilo zadostne količine potrebnih hranil.

Te zanima, katere vrste diet sploh obstajajo in katera je najbolj primerna zate? Odklikaj na najbolj dietno spletno stran!