Razkrivamo! Zakaj je hrana tako zelo okusna, ko nisi trezna

Kje je pizza??

Že splošno znano je, da ima vsa hrana boljši okus, ko si pijana. Ko se na sobotno jutro vračaš domov, je obvezna postaja na poti še okrepčevalnica s hitro prehrano. Kar srce ti zaigra, ko zagledaš pizzo z ogromno sira ali sočen hamburger, ki pa med delovnim tednom nikoli nista ravno prva izbira za kosilo (ali večerjo), kajne?

Ampak, zakaj? Zakaj sploh hrepeniš po hitri hrani, ko si vinjena? In zakaj ima takrat 1000-krat boljši okus, kot ko jo ješ trezna sredi tedna? Znanstveniki so končno ponudili odgovor na to pereče vprašanje in tudi opomnili na kalorično vrednost alkohola.

“Alkohol je zelo kalorično živilo. Gram čistega alkohola vsebuje več kalorij kot gram ogljikovih hidratov ali beljakovin in skoraj toliko kot gram maščobe.”

Zakaj torej po vseh zaužitih kalorijah z alkoholom hrepenimo še po dodatnih kalorijah v hitri in mastni hrani? V študiji, ki je bila letos objavljena v reviji Nature Communications so znanstveniki razkrili, da so tiste miši, ki so jim tri dni zapored dajali alkohol, pojedle veliko več kot tiste, ki so bile trezna. Potem so analizirali možgane miši in ugotovili, da so bili nekateri nevroni, ki sproščajo peptide (majhne verige aminokislin) imenovane vezane beljakovine (“agoti-related protein” oziroma AgRP) veliko bolj aktivni po zaužitem alkoholu. In prav zaradi tega v bistvu hrepeniš po hitri hrani, tudi če sploh nisi lačna.

Peptidi se poigravajo s sočasnim sproščanjem leptina – hormona, ki regulira apetit, zato so možgani v opitem stanju odločno proti nam in vsem vrstam zdravega prehranjevanja. To pa je tudi en od razlogov, zakaj ima vsa hrana boljši okus, ko nismo trezni. Telo nas prepričuje, da si te (hitre) hrane tako močno želimo in povsem logično je, da bo zaradi tega še toliko bolj okusna.

Potem pa je tu še ena stvar. Alkohol vpliva tudi na način, kako naši možgani obdelujejo okus in teksturo hrane in pogosto hrano, ki nas običajno sploh ne bi ganila, v naših očeh naredijo tako privlačno, kot bi jo ustvarili bogovi. In to vse po zaslugi “opiatovega sistema”, ki je kriv za to, da se zaradi alkohola počutimo tako dobro in pogosto tudi ne čutimo bolečine.

Ampak saj veš, tako kot vsaka stvar je tudi alkohol dober zgolj v mejah normale!

Ne spreglej tudi, kaj želja po določeni hrani v resnici pomeni!