Domov » Prehrana & Recepti » To se zgodi, če si med uživanjem hamburgerja zatisneš nos!

To se zgodi, če si med uživanjem hamburgerja zatisneš nos!

Prehrana & ReceptiZanimivosti
To se zgodi, če si med uživanjem hamburgerja zatisneš nos!
📷 Pexels

Poskušaš jesti zdravo, redno telovadiš, ampak vsake toliko časa (ok, nekajkrat na teden) pa ti zadiši velik, masten hamburger. Znanost pravi, da če ne boš vonjala tega hamburgerja, bo tvoje telo precej manj verjetno shranjevalo maščobe, ki si jih pravkar zaužila. Brez heca!

V nedavni študiji so znanstveniki odkrili, da bi občutek telesa za vonj lahko bil povezan s tem, ali bo telo shranilo zaužite maščobe ali jih kurilo. V študiji so raziskovalci tri skupine miši hranili z visokomaščobno prehrano. Ena skupina je imela sposobnost normalnega vonjanja, ena skupina je imela zelo izrazit vonj, ena skupina pa je imela poslabšan vonj.

Rezultati? Popolnoma presenetljivi. Miši z normalnim vonjem so podvojile svojo težo, medtem ko so miši, ki niso vonjale, pridobile le 10 odstotkov svoje prvotne teže. In še bolj zanimivo: ko so znanstveniki vzeli vonj vsem mišim, so vse izgubile težo, ki so jo med raziskavo pridobile, čeprav so jih hranili popolnoma enako – z visokomaščobnimi živili.

Ta teorija še ni bila testirana na ljudeh, vendar jo lahko v bodoče poskusiš kar sama na sebi: naroči hrano v ‘drive-inu’ in si nato med uživanjem hamburgerja nos zatisni s ščipalko za obešanje perila.