Domov » FIT » Spalne navade, zaradi katerih se rediš

Spalne navade, zaradi katerih se rediš

FITLepota & zdravje
Spalne navade, zaradi katerih se rediš
📷 Profimedia

Morda se sliši kar predobro, da bi bilo res, vendar pa lahko tvoja postelja veliko bolj pripomore k tvojemu ozkemu pasu kot pa fitnes. Kvalitetno spanje je ključni element pri vsakem shujševalnem programu, še zlasti ko moraš imeti dovolj energije za treninge. Nehaj se sabotirati in že danes zvečer začni uspešno hujšanje z izogibanjem sledečim napakam.

1. Spanje zate ni prioriteta: Raziskave so pokazale, da tisti, ki jim primanjkuje spanca, običajno čez dan zaužijejo tudi do več 100 dodatnih kalorij. Ne samo zato, ker so dlje časa budni, ampak ker spanje uravnava raven hormonov, ki vplivajo na občutek lakote, pri pomanjkanju spanja pa je raven teh hormonov zelo nizka. Če si čez teden nenehno govoriš, da boš spanje že nadoknadila čez vikend ali konstantno premalo spiš, si bo tvoje telo stalno želelo več hrane kot je dejansko potrebuje.

2. Nimaš kakovostnega spanca: Uspelo ti je, da si šla dovolj zgodaj spat, ampak če se ponoči neprestano zbujaš, lahko tvoje telo začne shranjevati telesno maščobo v predelu trebuha, saj se verjetno počutiš stresno in zaskrbljeno, ker nimaš kakovostnega spanja. Če si boš ustvarila udobno spalno okolje, boš zaradi tega lažje zaspala in tudi nemoteno spala, zato vsaj 20 minut pred spanjem ne brskaj po telefonu ali računalniku, ne glej televizije, prav tako pa se tudi izogibaj alkoholu.

3. Ne moreš zaspati brez večernega prigrizka: Kepica sladoleda te morda res zaziba v sladko spanje, ampak tudi tako majhna razvajanja vsak večer lahko do konca tedna nanesejo skupno do 1000 dodatnih in nepotrebnih kalorij. Ne pozabi pa tudi, da nikakor ni dobro, da greš v posteljo popolnoma sestradana, saj je veliko verjetnosti, da zaradi tega ne boš mogla zaspati ali pa se boš pregrešila sredi noči, zato je pomembno, da izbereš zdrav prigrizek. Teh 5 vrst živil nikar ne jej pozno zvečer, ampak raje izberi živila, ki ti pomagajo do boljšega spanca: med, polnozrnate žitarice, banana, fižol, mlečni izdelki, ovseni kosmiči, čičerika, jogurt, češnjev sok, listnata zelenjava, čaj, grozdje, jajca.

4. Namesto jutranje telovadbe, raje še malo podremaš: Če so jutra edini čas v dnevu, ko bi lahko telovadila, potem čim prej nehaj vsako jutro na budilki pritiskati tipko za dremež. Če vsak večer do pozno ponoči gledaš TV in pregleduješ Facebook, čim prej prenehaj s tem in se raje odpravi prej spat, da boš naslednje jutro že ob 6:00 polna energije za jutranjo telovadbo.