Uživaš za večerjo ta živila? Potem se ne čudi, če ne moreš shujšati

Mit, da so večerni prigrizki krivi za rejenje je bil že zdavnaj ovržen, vendar pa to še nikakor ne pomeni, da lahko ješ karkoli ti srce poželi, ko se zunaj stemni. Sploh pa ne, če poskušaš izgubiti kakšen kilogram. Čeprav prehranski strokovnjaki pravijo, da šteje zgolj skupna vrednost dnevno zaužitih kalorij in ne kdaj jih zaužiješ, ko gre za hujšanje ali rejenje, pa bi se kljub vsemu zvečer morala izogibati določenim živilom. Zakaj? Ker motijo tvoj spanec, nedavna študija pa je pokazala, da lahko slab spanec upočasni hujšanje tudi za 55%. Ups!

Torej, čemu se izogibati?

1. Temna čokolada. Morda si misliš, da je dobro jesti ta visoko antioksidanten slasten prigrizek, vendar pa v resnici zelo slabo vpliva na spanje zaradi dveh razlogov: vsebuje visoke vrednosti kofeina in pa tudi teobromina, ki deluje kot kofein.

2. Kava ali pravi čaj. To bi moralo biti že samoumevno, da kofein vpliva na budnost. Kadar pa ga uživaš pozno zvečer pa moti spanec, kar se posledično odrazi v pomanjkanju jasne presoje – in ja, uganila si, naslednji dan sprejemaš slabše odločitve glede hrane. Poleg tega pa vpliva tudi na hormone (s katerimi pa že veš, da se ni dobro hecati!).

3. Mastna hrana. Če že moraš nekaj prigrizniti tik pred spanjem, potem bi morala zaužiti nekaj takega, kar vsebuje beljakovine v kombinaciji s kompleksnimi ogljikovimi hidrati, kot je arašidovo maslo. Najslabše mastno živilo, ki ga lahko zaužiješ zvečer pa je sladoled in to zaradi dveh razlogov: vsebuje nezdrave maščobe, poleg njih pa tudi ogromno sladkorja, ki ga tvoje telo ponoči pretvori v maščobo. Tako da odloži tisto žlico, ki jo držiš v roki…

4. Krompirjev čips. Študija je pokazala, da krompirjev čips prispeva k povečanju telesne teže bolj kot katerokoli drugo živilo. Če si zvečer zaželiš nekaj slanega, potem pojej nekaj pokovke, ki vsebuje nizko vsebnost maščob in počasi prebavljive ogljikove hidrate.

Kaj pa bi morala jesti?

Purana! Triptofan v puranu vpliva na proizvajanje serotonina, ki vpliva na boljši spanec.

Tako, zdaj veš, katerim živilom se moraš čim bolj izogibati, ker boš zaradi njih slabše spala, posledično pa bo zaradi tega tudi številka na tehtnici vedno večja.

Preveri, za katero živilo je bilo pravkar dokazano, da pospešuje metabolizem!