Veganske marshmallow penice brez sladkorja

V zimskem času nam preprosto bolj pašejo topli napitki. Če cele dneve piješ zdrave čaje, potem si brez slabe vesti po kosilu ali večerji za sladico privoščiš božansko, kremasto vročo čokolado, ki ti bo v trenutku pogrela in narisala nasmeh na obraz. In nič ne gre bolj skupaj kot vroča čokolada in marshmallow penice. To je enostavno popolni par! Klasični recept za bele sladke penice med drugim vključuje želatino, beli sladkor in koruzni sirup. Ne sliši se najbolj zdravo, kajne? Kaj pa če ti povemo, da se jih da narediti tudi na zelo zdrav način, popolnoma brez sladkorja in živalskih izdelkov?

Veganske marshmallow penice brez sladkorja

Sestavine:

  • 1 čajna žlička agar agarja
  • 1 1/2 skodelice vode
  • 3/4 čajne žličke stevie
  • 1 čajna žlička vanilije ali ekstrakta karamele

Postopek:

1. V večji posodi zmešaj agar agar in 1/2 skodelice vode in pusti stati vsaj 10 minut.
2. 1 skodelico vode segrej skoraj do vrenja in odstavi s štedilnika še preden se začejo tvoriti mehurčki.
3. Ročni mešalec nastavi na najnižjo stopnjo in v agar agarjevo mešanico počasi zlivaj vročo vodo in nato dodaj še ostale sestavine.
4. Povečaj hitrost mešanja in stepaj na visoki hitrosti, dokler ne nastane zmes podobna snegu iz beljakov. To ponavadi traja nekje 10-15 minut.
5. S kokosovim oljem namasti pravokotno stekleno posodo (lahko tudi pekač) ali pa vanjo položi peki papir in vlij belo maso ter jo enakomerno razporedi.
Bonus: Po vrhu lahko zdaj poliješ tekočo čokolado ali karamelo skoraj brez kalorij in s paličico narediš marmorni vzorec. V maso lahko zamešaš tudi brusnice, goji jagode, pistacije in tako ustvariš praznične marshmallowse.
6. Masa naj stoji vsaj 6 ur, nato pa jo nareži na poljubno velike kocke ali pa z modelčki za piškote izreži različne oblike.
Bonus: Penice lahko do polovice ali v celoti pomočiš v stopljeno čokolado in jih okrasiš z zdrobljenimi sladkornimi palčkami, kokosom, zdrobljenimi mandlji, srebrnimi perlicami…
7. Marshmallowse shranjuj v neprodušni posodi v hladilniku.

Sama lahko narediš tudi veganski in kremast Baileys Irish Cream ali pa veganski čokoladni cupcakes z avokadovo kremo!