Zajtrkujemo: Kvinojina kaša z borovnicami in meto

Ne moremo kar vse kalorije metati v isti koš. Visoko kakovostna in polnovredna živila te nasitijo, spodbudijo tvoj metabolizem in pomagajo tvojemu telesu kuriti maščobo, namesto da bi jo shranjeval v obliki maščobnih oblogic. Tem živilom bi lahko rekli tudi nekakšna ‘negativna kalorična hrana”. Spodaj ti razkrivamo tudi seznam 10-ih s hranili najbolj bogatih živil in pa seveda recept za kvinojino kašo, ki vključuje borovnice, ki intenzivno razstrupljajo telo in nižajo ravni holesterola. Kvinoja pa je polna beljakovin, vlaknin in okusa, še posebej v kombinaciji z borovnicami in meto.

Spoznaj 10 živil z negativnimi kalorijami:
1. Jabolka
2. Mandlji
3. Jagodičevje
4. Zelena
5. Agrumi
6. Križnice (brokoli, zelje, cvetača in brstični ohrovt)
7. Kumare
8. Zelena listnata zelenjava
9. Gobe
10. Razhudnikovke (paradižnik, rdeča in zelena paprika, pekoča čili paprika, jalapeños in jajčevec)

Kvinojina kaša z borovnicami in meto

Sestavine (za 4 obroke):

  • 1/2 skodelice rdeče kvinoje
  • 2 skodelici nesladkanega mandljevega mleka
  • 1 čajna žlička ekstrakta vanilije
  • 1/8 čajne žličke soli
  • sladilo po okusu
  • 2 skodelici svežih in opranih borovnic
  • 8 listov sveže mete, rahlo sesekljane

Priprava:

1. Kvinojo stresi v cedilo in jo dobro speri pod vodo. Cedilo malo stresi, da odstraniš vso odvečno vodo. Stresi kvinojo v blender skupaj z mandljevim mlekom, vanilijevim ekstraktom, soljo in sladilom. Blendaj na visoki hitrosti približno 30 sekund, da se kvinoja popolnoma zmelje.
2. Zmes vlij v poned z debelim dnom in jo postavi na srednje močen ogenj. Med kuhanjem zmes konstantno mešaj z metlico za stepanje, da preprečiš nastanek grudic. Ko je zmes popolnoma skuhana, dodaj polovico borovnic in jih mešaj toliko časa, da se segrejejo in postanejo mehke.
3. Kuhano kašo razdeli na 4 enake porcije, potresi po vrhu še ostale borovnice in zaključi z meto.