fbpx

Genijalni načini, kako porabiti prezrelo sadje

Kako izkoristiti sadje, ki mu je pretekel rok trajanja…

Vsi kupujemo sadje z namenom, da bi z njim v telo vnesli ogromno vitaminov. Ampak, če pa pozabiš na jagode ali pa si malo pretiravala s kupljeno količino banan za en teden, potem se kaj hitro soočiš s prezrelim sadjem za odpad.

Ali pa tudi ne! Prezrelo sadje ni vedno primerno samo za v koš, ampak mu lahko podariš drugo življenje. Že res, da prezrelo in obtolčeno sadje ne izgleda lepo, vendar je kljub temu še vedno primerno za uživanje. Pomembno je le, da ga zelo dobro pregledaš, da ni morda plesnivo, saj bi z uživanjem takšnega sadja vnesla v telo toksine (tudi če odstraniš plesnivi del se toksini iz plesni razširijo po celotnem sadju).

Banane

Banane ne zdržijo več kot nekaj dni na sobni temperaturi, še manj pa če so v bližini jabolk. In kaj lahko narediš, ko njihov olupek postane popolnoma rjav?

1. Naredi smoothie: Prezrele banane so idealne za v smutije. Poleg tega, da dodajo precej naravne sladkosti, boš zrelo in neprivlačno rjavo banano na tak način z lahkoto in užitkom pojedla oziroma popila. Poskusi brezglutenski in brezmlečni recept in zmešaj skupaj:

  • 1 prezrelo banano, narezano na kose
  • 1/2 pese, narezano na kose
  • 2 skodelici kokosovega mleka
  • 50 g beljakovinskega praška
  • ščepec cimeta
  • ščepec muškatnega oreščka
  • 1 čajna žlička ekstrakta vanilije
  • 1 kocka ledu

2. Speci bananin kruh: Rešitev številka 2. Bananin kruh je izjemno zdrav, po vrhu vsega pa tudi zelo okusen. Kako ga narediš izveš tukaj.

3. Naredi brezmlečni sladoled: Ko tvoje banane niso več privlačne na pogled, jih olupi, razreži na rezine, položi v vrečko in nato v zamrzovalnik. Ko so kosi zamrznjeni (nekaj ur), naredi najbolj zdrav sladoled, za katerega potrebuješ:

  • 3 zamrznjene banane
  • 1 skodelico mandljevega mleka
  • 2 jedilni žlici mandljevega ali arašidovega masla

Sestavine v multipraktiku zmiksaj do gladkega. Sladoled lahko postrežeš takoj ali pa ga prelij v posodo s pokrovom in ponovno postavi v zamrzovalnik, da se strdi.

4. Naredi obrazno masko: Pozabi na kupljene maske in si raje pripravi popolnoma naravno lepotilno nego. Vlaga, kalij ter vitamina E in C so zaslužni za to, da maska deluje na kožo pomirjevalno in vlažilno.

5. Očisti sobne rastline: Z notranjim delom bananinega olupka očisti prašne liste rastlin. Sliši se čudno, vendar bodo listi po koncu čiščenja čudovito svetleči!

6. Spoliraj usnjene čevlje in srebrnino: Prisežemo, deluje! Olupi banano in odstrani nitke na notranji strani olupka. Z notranjo stranjo podrgni po čevljih ali srebru. Na koncu očisti morebitne ostanke z vlažno krpico ali papirnato brisačko in voilà – lesk bo obnovljen!

Jagode

Jagode so ene izmed najbolj delikatnih sadežev. En dan izgledajo popolne, že naslednji dan pa so lahko prezrele in gnile.

7. Naredi sadne lučke: Nikar ne zavrzi prezrelih jagod. Naredi preproste in slastne sadne lučke, za katere potrebuješ le 3 sestavine:

  • 2 skodelici zrelih jagod
  • 1 čajna žlička trsnega ali kokosovega sladkorja
  • sok 1 limete

Vse sestavine zmiksaj v multipraktiku in tekočino nato prelij v modele za sladoledne lučke. Postavi v zamrzovalnik čez noč.

8. Naredi marmelado: Izdelava in konzerviranje marmelade je odličen način, kako porabiš zrele jagode, poleg tega pa je domača marmelada vedno bolj zdrava od kupljene, ki je običajno polna nezdravega sladkorja. Potrebuješ:

  • 920 g zrelih in zmečkanih jagod
  • 70 g medu
  • 3 čajne žličke limonine lupinice
  • 60 ml sveže stisnjenega limoninega soka

Jagode stresi v večjo posodo in jih zmečkaj. Dodaj med, limonino lupinico in limonin sok in segrevaj na srednjem ognju. Kuhaj in občasno premešaj 45 minut oziroma dokler se zmes ne zgosti. Odstavi in počakaj, da se marmelada nekoliko ohladi, nato pa jo prelij v kozarce in postavi v hladilnik (porabi v roku enega tedna).

Avokado

9. Naredi avokadov brezmlečni sladoled: Če nisi ljubiteljica tega zdravega sadeža (še manj pa ga obožujejo tvoj partner in otroci), potem avokado uporabi v zdravem brezmlečnem sladoledu. Sadež vsebuje malo natrija, holesterola in kalorij, je pa poln vitaminov in mineralov. Recept za zdravo sladoledno sladico najdeš: Zdrav avokadov bananin sladoled.

10. Naredi omako za testenine: V blenderju zmiksaj zrel avokado s česnom in limoninim sokom in omako prelij preko vročih testenin. Lahko dodaš tudi narezan paradižnik in nariban parmezan za še bolj slasten obrok. Poskusi in morda si nikoli več ne boš želela klasične paadižnikove omake!

11. Naredi globinski tretma za lase: So tvoji lasje suhi kot slama? Naredi naravno in hranilno masko za lase. Potrebuješ:

  • 1 zrel avokado
  • 2 jedilni žlici olivnega olja
  • 2 jedilni žlici medu
  • 2-3 kapljice sivkinega eteričnega olja (neobvezno)

V blenderju zmiksaj sestavine do gladkega. Neumite lase navlaži in jih nato obilno premaži z masko, najbolj pa se osredotoči na konice. Lase ovij v polivinil vrečko ali kapo za tuširanje ter segrevaj s sušilcem za lase 15 minut ali pa se vsedi na sonce za 30-45 minut. Lase nato umij kot običajno s šamponom in balzamom.

Limone

12. Naredi okusne ledene kocke: Preden postanejo limone rjave in neokusne, jih ožemi in prelij v modele za ledene kocke in zamrzni. Pred zamrzovanjem jim lahko dodaš metine liste, rezine jagod ali koščke kivija za še lepši izgled. Z njimi ohladi kozarec vode ali katerekoli pijače.

13. Osveži koš za smeti: Je v tvoji kuhinji čuden vonj? Zelo veliko verjetnosti je, da prihaja iz koša za odpadke. Celo limono razreži na kolute in jih vrzi v smeti. To bo nevtraliziralo neprijeten vonj.

14. Naredi dišavo: Limono razreži na rezine in jih posuši. Posušene rezine limone, cimetove palčke, nageljnove žbice, muškatni orešček in različne cvetlice stresi v okrasno posodo in postavi v dnevno sobo, ki bo v trenutku omamno dišala. Za še bolj intenziven vonj lahko v posodo kaneš tudi nekaj kapljic eteričnega olja pomaranče ali limone.