Če bi radi shujšali, bodite na živilskih etiketah pozorni na…
Če vas zanimajo samo kalorije, potem delate veliko napako!
Če bi radi malo shujšali, potem verjetno etikete s hranilnimi vrednostmi berete bolj pogosto kot knjige, ampak če niste povsem prepričani, kje bi sploh začeli in kaj določene številke in besede sploh pomenijo, vam bo spodnji seznam pomagal spoznati, na kaj točno morate biti pozorni. Opomba: Kalorije sploh niso najbolj pomembne!
Porcija
Morda ste mislili, da so kalorije najbolj pomembne (ali morda celo edini pomemben podatek na etiketi), ampak to še zdaleč ne drži: 300 kalorij ni zgolj 300 kalorij, če pakiranje vsebuje 3 porcije. Navidez nizko kalorični obrok na koncu lahko nanese na 600 ali celo 900 kalorij, če zaužijete dvojno ali kar trojno porcijo. Vzemite si trenutek in preračunajte, koliko natančno znaša ena porcija (in koliko obrokov boste še zaužili v tistem dnevu) in se nato odločite, koliko porcij lahko dejansko zaužijete, da ne presežete priporočenega vnosa kalorij (kar je okoli 1400 za odraslo, neaktivno žensko in 1700 kcal za odraslega, neaktivnega moškega).
Kalorična vrednost
Morda ni ravno najbolj pomembna stvar na etiketi, vendar je kljub vsemu ne smete kar spregledati, sploh če bi radi shujšali.
Koliko kalorij morate zaužiti na dan, da izgubljate težo, je zelo individualno (odvisno od človeka do človeka), vendar pa se je na splošno dobro držati nizkokaloričnih živil. In kadar kolebate med dvemi živili, vedno raje vzemite tisto z manj kalorijami.
Kalorije iz maščob
Ne obstaja zgolj ena kalorična vrednost, na katero morate biti pozorni – zelo pomembno je tudi, koliko kalorij prihaja iz maščob (skupno od nasičenih in trans). Izbirajte živila, ki vsebujejo manj kot 10 g maščob na 100 g živila in manj kot 3 g nasičenih maščob ter s čim manj trans maščobnimi kislinami (popolnoma nič bi bilo idealno).
Ogljikovi hidrati in beljakovine
Tudi to je odvisno od vsakega posameznika, vendar če ste na dieti z malo ogljikovimi hidrati in veliko beljakovinami, potem morate biti še toliko bolj pozorni na etiketo, da je izdelek primeren za nizkohidratno dieto.
Vlaknine
Če vam je popolnoma vseeno koliko beljakovin in ogljikovih hidratov zaužijete, potem bodite pozorni na naslednjo pomembno stvar – vlaknine. Živila z veliko vlakninami vas bodo nasitila za dlje časa, zato boste tekom dneva posledično pojedli precej manj. Izbirajte izdelke s 3-5 grami vlakninami na porcijo.
Natrij
Natrij lahko povzroči, da telo začne zadrževati vodo, zaradi česar je potem tudi številka na tehtnici višja. Če bi se radi izognili zadrževanju vode v telesu, bodite pozorni na to, da živilo vsebuje manj kot 120 mg natrija na 100 g.
Sestavine
In nenazadnje, preglejte še seznam sestavin. Te so zapisane po vrstnem redu glede na količino v živilo. Torej, če je sladkor, koruzni sirup ali katerakoli druga nezdrava sestavina zapisana bolj na začetku seznama, potem po vsej verjetnosti uživate nekaj, kar ni ravno hranilno in zdravo za vaše telo.
Izdelek ima lahko sicer malo kalorij, vendar če od njega ne boste imeli nobenih hranilnih koristi, vas ne bo nasitil, posledično pa boste kaj kmalu zopet lačni in zato zaužili še več kalorij, kot bi jih sicer.