Ali je slabo, če gremo lačni v posteljo?

Dve uri nazaj si pojedla večerjo. Komaj čakaš, da skočiš v posteljo in se potopiš v globok spanec, vendar si tvoji možgani in želodček želijo še prej skočiti v kuhinjo. Pa ravno zdaj, ko si želiš izgubiti kakšen odvečen kilogram… Torej, ali je bolje iti v posteljo z malo hrane v želodcu ali s popolnoma praznim?

Žal ni črno-belega odgovora na to vprašanje, saj je to popolnoma odvisno od tvojih osebnih navad in ciljev. Ampak, zagotovo si si že kdaj zastavila vprašanje “Ali ne bi morala iti lačna v posteljo, če si želim izgubiti kakšen kilogram?” Bomo kar takoj ovrgli ta mit – če ješ pozno zvečer, to nikakor ne pomeni, da se boš zaradi tega redila. Dokler ne presežeš vnosa potrebnih kalorij za celotni dan (za žensko z normalno težo je to nekje okoli 1200 kcal), obrok sredi noči ne bo povzročil večanja telesne teže. Zato se zvečer nikakor ne izogibaj hrani, če prideš domov lačna, saj si verjetno čez dan vnesla v telo premalo kalorij ali pa si jih sproti porabljala.

Seveda pa zelena luč za večerni obrok pred spanjem še ne pomeni, da lahko poješ celo vrečko piškotov in nikakor ne smeš pojesti takšno količino hrane, da imaš potem prebavne motnje, se počutiš nelagodno, te boli trebuh in zaradi tega ne moreš zaspati ali pa se zjutraj še vedno počutiš sito in moraš zato preskočiti zajtrk, kar lahko zmeša tvojo presnovo. Nikakor pa se ne smeš niti stradati, saj je lahko občutek lakote tako intenziven, da boš zelo težko zaspala oz. nemoteno spala do jutra. Tudi stalno odrekanje se ti bo slej kot prej maščevalo in kar naenkrat se boš znašla na kavču z veliko žlico in celo banjico sladoleda v roki. Če si čez dan zaželiš piškot ali dva, si ju tudi privošči (te kalorije boš tekom dneva tako ali tako pokurila), saj boš v nasprotnem primeru še cel dan razmišljala o tem in zvečer skoraj zagotovo podlegla skušnjavi.

Na tebi je torej, da najdeš neko zlato sredino. Če opažaš, da si konstantno lačna uro ali dve po večerji, preprosto za večerjo pojej malenkost več. Prav tako poskrbi za to, da ješ uravnotežen obrok, ki vključuje beljakovine, ogljikove hidrate z veliko vlakninami, malo zdravih maščob in veliiiko zelenjave, saj ti bo to pomagalo, da se boš dlje počutila sito. Ti nekaj malega, preden greš v posteljo, predstavlja sproščujoč obred? Nikar ne prekini te navade! Pomembno je zgolj to, da z vsemi obroki, ki jih imaš tekom dneva, ne presežeš dnevne kalorijske potrebe, torej si za zadnji prigrizek po večerji prihrani nekje 150 kcal. Nikoli ne boš zgrešila s chia pudingom, jabolkom z arašidovim maslom ali pa skodelico grškega jogurta, ki mu dodaš žličko arašidovega masla, malo medu ali drugega naravnega sladila, nekaj koščkov (popečene) banane ali drugega sadja in postreseš s kokosovo moko ali mandljevimi lističi. Nja-mi!