fbpx

Nikar ne uživaj TE zelenjave, ko si na dieti

Ko si na dietnem popotovanju, se založiš z vsem možnim sadjem in zelenjavo, ker se zavedaš, da boš s pravilno prehrano hitreje dosegla željene rezultate. Pa jih boš res? Boš, ampak samo če boš uživala *pravo* sadje in pravo zelenjavo. Čeprav se zdi, da z zelenjavo preprosto ne moreš zgrešiti in da ne obstaja t.i. dobra in slaba zelenjava, pa to še kako drži. Ko si resno želiš izgubiti nekaj kilogramov (ne govorimo zgolj o spremembi prehrane in zdravem načinu življenja, saj v teh primerih lahko uživaš tudi spodaj navedeno), bi se morala odreči sledeči zelenjavi…

Krompir
Študija, ki so jo opravili na Harvardu je pokazala povezavo med krompirjem in povečano telesno težo. Nutricionisti sicer verjamejo, da v zmernih količinah ne ogrožajo povečanja telesne teže, vendar ko na dieti prideš do točke, ko se izguba kilogramov ustavi, je krompir prvo živilo, ki bi ga morala izločiti iz prehrane.

Fižol
Vse vrste fižola so slabe zaradi visoke kalorične vrednosti. 1 skodelica pinto fižola vsebuje kar 245 kalorij, poleg tega pa večina teh kaloriji izhaja iz ogljikovih hidratov.

Sladek krompir
Sladek krompir ima zelo visok glikemični indeks (več kot 60), poleg tega pa je zelo škrobnat. Švedska študija je celo pokazala povezavo med škrobnatimi živili in nastankom raka.

Koruza
Koruza je zelo škrobnata, kar pomeni, da ima precej več kalorij kot neškrobnata zelenjava. Lahko jo sicer uživaš, vendar le v zmernih količinah. Če imaš težavo z odmerjanjem porcij, potem take hrane raje sploh ne začni jesti.

Grah
Tako kot sladko koruzo in krompir, tudi grah povezujejo s povečanjem telesne teže.

Ne spreglej tudi, kateri vitamini najbolj pospešijo izgubo teže in kako lahko hujšaš z rdečim vinom in čokolado!