Rezultati nedavne raziskave: Rdeče vino topi maščobe!
En kozarec rdečega vina na dan, odžene maščobe stran!
To je precej dober razlog, da se ne počutiš tako zelo krivo, ko si zvečer natočiš že drugi – OK, tretji – kozarec rdečega vina. Najnovejše raziskave so pokazale, da je v muscadine grozdju (definitivno najpomembnejša vrsta grozdja, saj se iz nje pridela največ vina) spojina, imenovana elagična kislina. Vendar njeno ime niti približno ni tako pomembno, kot to, kar počne: te male genijalne kemikalije dokazano povečajo presnovo maščobnih kislin v jetrnih celicah. Z drugimi besedami, z rednim in zmernim pitjem rdečega vina boš izboljšala svoje zdravje in morda celo izgubila kakšen odvečen kilogramček. Tako je, s pitjem rdečega vina lahko shujšaš!
Ampak hej, s tem nikakor ne mislimo, da namesto obiska fitnesa popiješ steklenico merlota. Rdeče vino seveda ni čarobna palčka in ne more delati čudežev, bo pa v telesu pospešil razgradnjo maščob in izboljšal delovanje jeter, še posebej pri ljudeh s prekomerno težo.
Se sliši prelepo, da bi bilo res? Morda, ampak je res. Biokemiki na univerzi v Oregon State-u so eno skupino miši hranili s klasično mišjo hrano, druga skupina miši pa je bila na visoko maščobni dieti. Slednje so seveda po 10-ih tednih pridobile ogromno teže, logično, ampak tiste, ki so v tej ‘maščobni’ skupini hranili tudi z grozdnim ekstraktom, so imele manj maščob v jetrih in nižji krvni pritisk, kot tiste, ki niso uživale ekstrakta.
Zato naslednjič, ko se boš odpravila v živilsko trgovino, kupi še eno steklenico rdečega vina, ker je življenje kratko in ker je dejansko dober zate. Znanost potrjuje!
To pa je najboljši način odstranjevanja madeža rdečega vina!