Domov » Prehrana & Recepti » Rezultati nedavne raziskave: Rdeče vino topi maščobe!

Rezultati nedavne raziskave: Rdeče vino topi maščobe!

Prehrana & Recepti
Rezultati nedavne raziskave: Rdeče vino topi maščobe!
📷

En kozarec rdečega vina na dan, odžene maščobe stran!

To je precej dober razlog, da se ne počutiš tako zelo krivo, ko si zvečer natočiš že drugi – OK, tretji – kozarec rdečega vina. Najnovejše raziskave so pokazale, da je v muscadine grozdju (definitivno najpomembnejša vrsta grozdja, saj se iz nje pridela največ vina) spojina, imenovana elagična kislina. Vendar njeno ime niti približno ni tako pomembno, kot to, kar počne: te male genijalne kemikalije dokazano povečajo presnovo maščobnih kislin v jetrnih celicah. Z drugimi besedami, z rednim in zmernim pitjem rdečega vina boš izboljšala svoje zdravje in morda celo izgubila kakšen odvečen kilogramček. Tako je, s pitjem rdečega vina lahko shujšaš!

Ampak hej, s tem nikakor ne mislimo, da namesto obiska fitnesa popiješ steklenico merlota. Rdeče vino seveda ni čarobna palčka in ne more delati čudežev, bo pa v telesu pospešil razgradnjo maščob in izboljšal delovanje jeter, še posebej pri ljudeh s prekomerno težo.

Se sliši prelepo, da bi bilo res? Morda, ampak je res. Biokemiki na univerzi v Oregon State-u so eno skupino miši hranili s klasično mišjo hrano, druga skupina miši pa je bila na visoko maščobni dieti. Slednje so seveda po 10-ih tednih pridobile ogromno teže, logično, ampak tiste, ki so v tej ‘maščobni’ skupini hranili tudi z grozdnim ekstraktom, so imele manj maščob v jetrih in nižji krvni pritisk, kot tiste, ki niso uživale ekstrakta.

Zato naslednjič, ko se boš odpravila v živilsko trgovino, kupi še eno steklenico rdečega vina, ker je življenje kratko in ker je dejansko dober zate. Znanost potrjuje!

To pa je najboljši način odstranjevanja madeža rdečega vina!