fbpx

Vitamin E: 6 zdravih in slastnih živil, ki ga vsebujejo največ

Glavna naloga vitamina E je, da deluje kot antioksidant (zaščiti celice pred prostimi radikali, ki jih lahko poškodujejo), lahko pa tudi pripomore k zmanjšanju vnetij, tanjšanju kože in krepitvi imunskega sistema. Dnevna priporočena doza vitamina E je 15 miligramov, ki jih lahko zaužiješ s prehranskimi dodatki ali pa s spodnjimi slastnimi živili.

 

Mandlji (7,5 mg v 28-gramski pesti)

Mandlji so nasičeni z vitaminom E, zato boš že s polno pestjo zaužila polovico dnevne potrebe po tem pomembnem vitaminu. Polni pa so tudi vlaknin, beljakovin in zdravih maščob, poleg vsega tega pa en od najboljših virov vitamina E. Iz mandljev lahko pripraviš zdrav tortilja čips, mandljeve rjavčke z matcha glazuro in mandljeve palačinke brez mleka.

 

Špinača (6,7 mg v 1 skodelici kuhane)

Česa ta zelena listnata zelenjava ne more narediti? Poleg tega da vsebuje vitamin E, špinača koristi tudi zdravju oči, zmanjša oksidativni stres in znižuje krvni tlak. Torej je zelo vsestranska in nobenega izgovora nimaš več, da se ji izogibaš.

 

Avokado (4,2 mg v 1 avokadu)

Priljubljen sadež si je pridobil ugled kot eno izmed zdravih (in najbolj okusnih) živil. Z 20-imi različnimi vitamini in minerali (vključno z vitamini E, K in C ter folati), avokadi vsebujejo malo holesterola, natrija in nasičenih maščob.

Nikar ne spreglej receptov za avokadovo maslo, sendvič z avokadovo-jajčno solato, avokadove truffli, hrustljave avokadove ocvrtke, avokadov čokoladni puding z arašidovim maslom in avokadov-bananin sladoled.

 

Oranžna buča (4,2 mg v 1 skodelici kuhane buče)

Ta jesenska stalnica ni le okusna, ampak tudi odličen vir vitaminov A, C in E. V bistvu bi morala oranžno bučo uživati skozi celo leto. Predstavljamo nekaj slastnih receptov: zdrava bučna pita malo drugače, veganski piškoti iz banane in oranžne buče, zdravi polpeti iz oranžne buče in jesenska rižota z masleno bučo.

 

Rdeča paprika (2,4 mg v 1 skodelici)

Poleg vitamina E surove rdeče paprike vsebujejo tudi več kot 200 odstotkov dnevnega vnosa vitamina C, plus vitamin B6, folat in vitamin A (ki podpira zdrav vid).

 

Šparglji (2,2 mg v 1 skodelici)

Skodelica kuhanih špargljev ima samo 20 kalorij, vendar se ponaša z impresivnim profilom hranil. Z visoko vsebnostjo vlaknin in vitaminov A, C, E in K imajo tudi majhne količine mikrohranil, kot so železo, cink in riboflavin. (Torej so nizkokalorični z visoko vrednostjo zdravilnih koristi.) Moraš poskusiti hrustljave špargljeve palčke s parmezanom in jajca na oko s šparglji in paradižniki.