Zdravje: Tudi ti delaš to napako pri izbiri živil z oznako ‘organsko’?

Odločitev za zdravo prehranjevanje je za večino velik korak v pravo smer – z nekaj očitnih izjem. Organska hrana so živila, ki so bila pridelana brez uporabe pesticidov, umetnih gnojil in gensko spremenjenih organizmov. Za organsko meso pa velja, da ne vsebuje rastnih hormonov in antibiotikov. Na splošno velja, da se je bolj zdravo odločati za organska živila, če le imamo to možnost.

Obstaja pa ena skupna organska napaka, ki jo mnogi počnemo in lahko vpliva na naše zdravje in telesno težo.

Če je na embalaži čokoladnih piškotov oznaka “organsko“, to še ne pomeni, da priboljšek vsebuje kaj manj kalorij, gramov sladkorja ali maščob kot neorganska različica. Mnogo ljudi oznako “organsko” dojema kot zdravo in si zaradi tega naredi zaloge takih priboljškov ter jih posledično tudi več zaužije, čeprav v resnici sploh niso zdravi. Če je na embalaži piškotov oznaka “organsko”, to preprosto pomeni, da lahko vsebujejo pšenico, sladkor ali čokolado, ki je bila pridelala na organski način. Konec koncev, čokolada bo vedno čokolada: slastna in okusna in ne nizkomaščobno živilo.

Kadarkoli kupuješ predelano organsko hrano, bodi zelo pozorna na sestavine. Za razliko od organsko pridelanih živil, kot sta sadje in zelenjava, predelana organska živila pogosto vsebujejo ogromno sladkorja in rafinirane bele moke. V bistvu ravno nasprotna živila, na katera pomisliš ob besedah zdravo in organsko.

Ko si v dvomih, podrobno preberi sestavine na embalaži in bodi pozorna na tiste, ki so navedene na prvih nekaj mestih, saj to pomeni, da je le-teh v živilu največ. Poleg tega pa obvezno preveri tudi količino sladkorja, natrija in kalorij, saj jih običajno organski priboljški vsebujejo veliko preveč.

Ali si videla, kako lahko vsak mesec privarčuješ nekaj denarja pri hrani in katera živila dokazano pomagajo v boju proti celulitu?