Žensko zdravje: Kako naravno uravnovesiti hormone

V zadnjem času se v wellness svetu veliko govori o hormonih in to z dobri razlogom. Hormonsko ravnovesje ni samo začasni trend, ki pride in gre. Hormoni igrajo ključno vlogo pri vsem, od menstrualnega ciklusa do apetita, metabolizma, razpoloženja, spanja in še več. Potrebujemo uravnotežene hormone, da se počutimo najbolje, imamo redne menstruacije brez simptomov itd.

Ko pride do hormonskega neravnovesja, se lahko pojavijo številne težave. Neravnovesje med estrogenom in progesteronom lahko na primer povzroči neredne menstruacije, močne krvavitve, boleče krče, PMS simptome, kot so napihnjenost, boleče prsi in stalna želja po prigrizkih. Neravnovesje spolnih hormonov lahko povzroči tudi razvoj resnejših stanj, kot so fibroidi, endometrioza, ciste na jajčnikih, adenomioza in raki, ki jih povzroča estrogen, kot so rak dojk, maternice in jajčnikov, ter negativno vpliva na plodnost.

Medtem ko lahko hormoni postanejo neuravnovešeni zaradi številnih razlogov, povezanih z našo prehrano in življenjskim slogom, pa obstaja tudi več stvari, ki jih lahko narediš, da postanejo in ostanejo uravnoteženi.

Dovolj spanja

Spanje je zelo pomembno za tvoje hormone. Če ne spiš dovolj, je lahko tvoje telo pod stresom, kar povzroči zvišanje ravni kortizola, to pa lahko izniči tudi druge hormone. Priporoča se 7-9 ur spanja, da zagotoviš zdravo ravnovesje.

Preberi si tudi:
Spanje na levem boku ti lahko reši življenje

Spanje na levem boku ti lahko reši življenje

Vsi vemo, da je spalni položaj zelo pomemben in najbolj pomembna je stran, na kateri spiš. Naš spalni položaj lahko vpliva na naše zdravje, pomaga ohranjati mladostni izgled…

Zdrava teža

Ohranjanje zdrave telesne teže in uravnoteženi hormoni gredo z roko v roki. Pravzaprav lahko povečanje telesne mase in debelost povzročita hormonsko neravnovesje in celo pomanjkanje ovulacije.

Uživaj polnozrnata žita

Zdrava, uravnotežena prehrana je še en pomemben ključ do uravnoteženih hormonov. Polnozrnata žita bi morala biti vsak dan na prednostnem seznamu živil – še zlasti pa ovsena kaša. Uživanje ovsenih kosmičev vsak dan ti bo spremenilo življenje.

Preberi si tudi:
Ovseni kosmiči - Modna.si

Najlažji zajtrk: Ovseni kosmiči iz pečice

Zdrav in slasten, hkrati pa tudi izjemno enostaven – takšne zajtrke imamo vsi najraje! Ovseni kosmiči so že leta stalnica v naših kuhinjah in zelo verjetno jih znova…

Beljakovine

Poleg uživanja polnozrnatih žitaric so sestavni del vsake uravnotežene prehrane tudi beljakovine; če tega makrohranila ne zaužiješ dovolj, tvoji hormoni ne bodo več v ravnovesju. To pa zato, ker so beljakovine bistvene za proizvodnjo aminokislin, ki tvorijo hormone.

Preberi si tudi:
Spoznaj visoko beljakovinska živila, ki najbolj pospešujejo tvoj metabolizem

Spoznaj visoko beljakovinska živila, ki najbolj pospešujejo tvoj metabolizem

Hitrost tvojega metabolizma neposredno določa sposobnost tvojega telesa, da uporablja hrano kot gorivo in kuri maščobo za hujšanje. Hitrejši kot je tvoj metabolizem, lažje bo tvoje telo kurilo…

Vlaknine

Vlaknine so pomembne tudi za uravnavanje nekaterih hormonov, še posebej pomembne so pri uravnavanju inzulina. Uživanje živil, bogatih z vlakninami, je tudi odličen način za znižanje ravni estrogena, če so le-te previsoke, kajti to lahko pomaga zmanjšati tveganje za raka dojke. Poleg tega imajo vlaknine osrednjo vlogo pri zdravju črevesja, kar lahko ohranja ravnovesje hormonov.

Preberi si tudi:
Hujšanje - Modna.si

Najboljši prigrizki z visoko vsebnostjo vlaknin za hujšanje

Vlaknine so ključnega pomena za zdravje črevesja, ravni sladkorja v krvi in holesterola na splošno, živila, ki jih vsebujejo, pa lahko močno pomagajo pri izgubi teže. Če te…

Izogibanje sladkorju in predelanim živilom

Pomembno je, da omejiš vnos rafiniranega sladkorja, saj lahko pretiravanje s sladkimi dobrotami povzroči celo vrsto zdravstvenih tveganj – vključno s hormonskim neravnovesjem. Pravzaprav bi se morali izogibati vsem predelanim živilom, rafiniranim sladkorjem in čezmernemu uživanju alkohola, saj lahko vse te stvari motijo hormonsko ravnovesje.

Zeleni čaj

Namesto predelanih, sladkanih pijač, ki lahko vplivajo na raven hormonov, je zeleni čaj odlična zdrava zamenjava. Ta z antioksidanti bogata pijača lahko naredi čudeže za tvoje splošno zdravje, vključno s hormoni. Ne samo, da lahko pomaga pospešiti metabolizem in obvladati oksidativni stres, ampak lahko tudi zniža raven inzulina ob postenju.

Preberi si tudi:
Nova študija razkrila, da ti uživanje zelenega čaja...

Nova študija razkrila, da ti uživanje zelenega čaja…

Vsako jutro zavreš vodo za skodelico čaja? Potem poskrbi, da vanjo namočiš vrečko zelenega, pravijo po odkritju raziskovalci, saj ti lahko pomaga živeti dlje in bolj zdravo. Ugotovljeno…