7 prigrizkov, ki povzročajo vnetja v telesu (plus 7 zdravih zamenjav)

Številni priljubljeni prigrizki lahko prispevajo h kroničnemu vnetju v telesu, stanju, ki je povezano z različnimi zdravstvenimi težavami. Ti zdravju škodljivi prigrizki pogosto vsebujejo visoke ravni rafiniranih sladkorjev, nezdravih maščob in umetnih dodatkov, ki lahko sprožijo vnetja in tudi vzdržujejo vnetno stanje v telesu.

Nekateri pogosti krivci vključujejo sladkarije, peciva, predelane prigrizke in obroke z visoko vsebnostjo transmaščob. Toda za spodbujanje boljšega zdravja in zmanjšanje vnetij je ključnega pomena, da smo pozorni na izbiro prigrizkov in sprejemamo bolj zdrave odločitve.

1. Študentska hrana

Študentska hrana lahko povzroča vnetja zaradi prisotnosti sestavin, kot so suho sadje z dodanimi sladkorji, praženi oreščki z dodanimi olji ali soljo in včasih celo bonboni ali mlečno čokolado, ki lahko prispevajo k vnetju v telesu.

Številne takšne mešanice imajo visoko količino dodanega sladkorja in natrija, kar lahko prispeva k vnetju in povečanju telesne mase.

Namesto tega je priporočljivo odmeriti porcijo (polno pest) surovih oreščkov ali pa si pripraviti domačo granolo iz praženega ovsa, kokosa, medu, oreščkov in semen. Po praženju lahko dodate tudi rozine in temno čokolado.

Preberi si tudi:
Kako ti lahko oreščki pomagajo pri premagovanju stresa - Modna.si

Kako ti lahko oreščki pomagajo pri premagovanju stresa

Obstaja zelo dober razlog, zakaj je dobro imeti skledo oreščkov vedno na mizi. Ne glede na to ali jih ješ cele iz vrečke, zmiksane v oreščkasto maslo ali…

2. Energijske pijače

Številne energijske pijače so polne sladkorja, kar lahko privede do skokov ravni sladkorja v krvi, kar spodbuja vnetja v telesu. Pogosto vsebujejo tudi umetna barvila, arome in konzervanse, ki lahko pri nekaterih posameznikih sprožijo vnetje in neželene reakcije. Energijske pijače pa lahko zaradi visoke vsebnosti kofeina, poleg vnetij, povzročijo tudi anksioznost in motnje spanja, zato, če se jim ne morete povsem odreči, pijače s kofeinom uživajte samo zjutraj, čez dan pa pijte vodo, da ohranjate telo hidrirano.

Preberi si tudi:
Steklenica za vodo - Modna.si

Koliko vode bi dejansko morali popiti na dan

Prednosti pitja veliko vode – lepša koža, boljša imunska odpornost, manj glavobolov itd. – so večini od nas vcepljene že od zgodnjega otroštva. In čeprav vsi poznamo številne…

3. Sladkan jogurt

Visoka vsebnost sladkorja v sladkanih jogurtih lahko prevlada nad koristmi probiotikov in beljakovin, ki jih zagotavljajo, kar vodi do možnih zdravstvenih težav, med katerimi je tudi vnetje.

Večina komercialnih jogurtov je tudi polnih sladkorja in konzervansov. Veliko aromatiziranih jogurtov vsebuje okrog 30 gramov sladkorja, kar ustreza 7,5 čajne žličke. Veliko čokoladnih ploščic ima takšno količino sladkorja.

Odločite se raje za navadni grški jogurt ali skyr, ki vsebuje manj sladkorja in več beljakovin v primerjavi z aromatiziranimi vrstami. Sladkobo lahko dodate s svežim sadjem, kot so jagode, banane ali medom.

Preberi si tudi:
Jagodno-jogurtovi kupčki s čokolado - Modna.si

Recept: Jagodno-jogurtovi kupčki s čokolado

Recept, ki ni primeren le za valentinovo, ampak za katerikoli dan v letu! Jagode in čokolada, duo, ki nikoli ne razočara. Namesto, da jagode samo pomočiš v čokolado,…

4. Muffini

Muffini, kupljeni v trgovini, imajo visoko vsebnost rafiniranih ogljikovih hidratov, kar lahko vodi do skokov ravni sladkorja v krvi in spodbuja vnetje. Številni kupljeni muffini vsebujejo tudi nezdrave maščobe in dodane sladkorje ali sladila za izboljšanje okusa, kar prispeva k skupni vsebnosti sladkorja in potencialnemu vnetju.

Muffinom v trgovini se raje izogibajte in jih namesto tega pripravite doma z bolj zdravimi živili.

5. Pečen krompirjev čips

Čeprav je pečen, ne cvrt, tak čips pogosto vsebuje dodana olja, ki lahko povzročijo vnetje. Nekateri pečeni krompirjevi čipsi vsebujejo veliko natrija, kar lahko prispeva k zadrževanju vode in povečanju krvnega tlaka.

Čeprav se na prvi pogled zdijo zdrava izbira, pa pogosto še vedno vsebujejo nezdrave sestavine: koruzno olje, sojin lecitin in sladkor, ki lahko v večjih količinah povzročijo vnetja v telesu in povečanje telesne mase. Če se krompirjevemu čipsu ne morete odreči, omejite velikost porcije, veliko bolje pa bo, da uživate v hrustljavem korenju ali pa si doma na kokosovem olju spečete kokice.

Preberi si tudi:
Hujšanje: Kateri čips lahko ješ vsak dan za izgubo teže - Modna.si

Hujšanje: Kateri čips lahko ješ vsak dan za izgubo teže

Eden najtežjih delov hujšanja je običajno slovo od številnih najljubših prigrizkov. Čeprav obstaja veliko zdravih prigrizkov, ki lahko pomagajo pri izgubi teže, pa ne moremo zanikati dejstva, da…

6. Sladka granola

Nekatere granole vsebujejo rafinirane žitarice, ki ne vsebujejo nobenih vlaknin in hranil, ki jih sicer najdemo v celih zrnih, kar vodi do hitrejše prebave in možnih skokov krvnega sladkorja. Granole pogosto vsebujejo dodana olja, ki lahko vsebujejo veliko nezdravih maščob, zlasti če so hidrogenirane ali zelo predelane.

Najbolj pametno je narediti granolo kar doma. Začnete lahko z uporabo ovsenih kosmičev, majhne količine naravnih sladil, kot sta med ali javorjev sirup, in zdravih maščob, kot je kokosovo ali sončnično olje. Dodajte oreščke, semena in suho sadje brez dodanega sladkorja. Lahko pa v trgovini tudi poiščete kupljene granole z nizko vsebnostjo sladkorja ali brez dodanega sladkorja, ki vsebujejo polnozrnate žitarice in minimalno količino sladil.

Preberi si tudi:
Recept: Hrustljava granola z oreščki in semeni - Modna.si

Recept: Hrustljava granola z oreščki in semeni

Doma pripravljena granola je okusna in zdrav dodatek jogurtom, skuti ali domačemu sladoledu. Oreščki in semena so izjemno zdravi in hranilni, poleg tega pa polni zdravih maščob in…

7. Nekatera arašidova masla

Marsikdo obožuje okus arašidovega masla, ki si ga doda v smuti, namaže na toast, palačinke ali pa ga uživa z jabolkom. Ampak ali ste vedeli, da lahko sestavine v številnih kupljenih arašidovih maslih povzročijo vnetje v telesu? Nekatere blagovne znamke dodajajo hidrogenirana olja (transmaščobe) ali palmovo olje, kar lahko prispeva k vnetjem in drugim zdravstvenim težavam. Poleg tega lahko konzervansi in umetne arome v nekaterih arašidovih maslih sprožijo vnetne odzive pri občutljivih posameznikih.

Čeprav je arašidovo maslo okusno, pa zlahka postane visokokalorična hrana, ki poveča telesno težo. Namesto tega raje izberite arašidovo maslo s samo eno ali maksimalno dvema sestavinama – arašidi in ščepec sol (še bolje, če opustite tudi sol). Ti nimajo dodanih sladkorjev, nezdravih olj in nezdravih maščob. Zelo enostavno pa lahko arašidovo maslo naredite kar sami doma.

Preberi si tudi:
Domače arašidovo maslo - Modna.si

Naredi sama: Zdravo arašidovo maslo

Ko ti kdo omeni arašidovo maslo, verjetno najprej pomisliš na Američane, ki so naravnost obsedeni z njim. Dodajajo ga resnično povsod, saj so mnenja, da je vsaka jed…